FUNKCIONER PSD O RUMUNSKOJ BUNI Liviu Salagean: Nema razloga za dalje proteste, vlada neće popustiti
Foto: AP

Demonstracije u Rumuniji

FUNKCIONER PSD O RUMUNSKOJ BUNI Liviu Salagean: Nema razloga za dalje proteste, vlada neće popustiti

Planeta -

Liviu Salagean predstavnik Socijaldemokratske partije Rumunije (PSD) koja je osvojila najveći broj glasova na izborima kaže da nastavak protesta pokazuje da sporna uredba nije bila glavni razlog za njih.

Po njegovim rečima, iza protesta u Bukureštu stoji predsednik Rumunije, a njihov cilj je rušenje Vlade. I sam predsednik Klaus Johanis je po njegovim rečima izjavio da bi želeo svoju Vladu.

Nastavak protesta je opasan jer se trenutno u Bukureštu održavaju dva skupa - jedan protiv Vlade, ispred njenog sedišta, i drugi spontani u znak podrške Vladi.

Odgovarajući na pitanje u kojoj meri je realno da se Vlada povuče, Salagean kaže da nije to verovatno jer postoji tek nekoliko nedelja. Po njemu nema razloga da se ide na nove izbore. Tim pre što on pretpostavlja da Vlada ima mnogo veću podršku u narodu nego njeni protivnici.

Iako je bilo spekulacija da iza samih protesta stoje i strane nevladine organizacije, Salagean to nije mogao da potvrdi.Vrhunac protesta on predviđa za petak i dane vikenda. Po njemu rešenje je u odustajanju od zahteva demonstanata i dijalogu svih strana na političkoj sceni.

Protesti u Bukureštu su počeli pre šest dana kada su demonstranti zahtevali od Vlade da povuče spornu uredbu o smanjivanju kazni za korupciju. Vlada je to i uradila pre dva dana, ali su protesti nastavljeni sa novim zahtevom - ostavkom Vlade.

(Kurir)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track