Najnovije vesti

MEDVEDIĆ SA STAVOM: Evo šta se krije između sukoba Putina i Lukašenka
Foto: Reuters

KO ĆE KOGA...

MEDVEDIĆ SA STAVOM: Evo šta se krije između sukoba Putina i Lukašenka

Planeta

Lukašenko jako dugo pokušava da prekine rvački obračun između Moskve i Evrope, međutim izgleda da se ovog puta malo zaigrao...

Javni nastupi beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka prethodnih dana, naveli su mnoge da pomisle kako je između Rusije i Belorusije po sredi neka nova bitka. Zapravo, u pritanju je ona ista stara koja se vodi već godinama, piše Newsweek.rs.

Lukašenko jako dugo  pokušava da prekine rvački obračun između Moskve i Evrope. Napori su pojačani od kada je 2014. godine eruptirala ukrajinska kriza, tokom koje je Lukašenko otvoreno kritikovao Putinovu aneksiju Krima.

Iako je Putin tolerisao Lukašenkove kritike, ovog puta, "poslednji evropski diktator" se možda zaigrao.

U januaru, Belorusija je odobrila bezvizni režim ulaska u Belorusiju za dodatnih 80 zemalja sveta, među kojima su i SAD. Iako Moskva nije direktno odgovorila na ovu odluku, prošle sedmice Kremlj je saopštio kako ponovo uspostavlja bezbenosnu zonu na prethodno praktično otvorenoj granici sa Belorusijom.

Nakon ove odluke Moskve, Lukašenko je izjavio da su odnosi dve zemlje u padanju jer se Rusija plaši da se Belorusija okreće Zapadu. Osim toga, Lukašenko je pomenuo i zapravo mnogo veći problem: Rusija planira da prepolovi izvoz nafte u Belorusiju, nakon meseci neuspešnih pregovora oko cene i transporta nafte i gasa.

Lukašenko je otvoreno izjavio kako je Rusija "uhvatila Belorusiju za grkljan" korišćenjem nafte i gasa kako bi isterala svoje. "Nezavisnost se ne može porediti sa naftom", rekao je Lukašenko, ali je i dodao kako Minsk neće izaći iz Sporazuma o kolektivnoj bezbednosti ili Evroazijske ekonosmke unije.

Potencijalni izlazak Belorusije iz ovih organizacija bio bi stravičan udarac za Rusiju. Upravo zvog toga, preteća ali prijateljska poruka Minska pronašla je svoje uvo u Kremlju.

Početkom ove sedmice, ruska Federalna služba bezbednosti saopštila je kako je granična bezbednosna zona tu isključivo radi sprečavanja ilegalne imigracije i krijumčarenja droge i robe. Cilj nije bio, kako je navedeno, da se uvedu restrikcije na kretanje Rusa i Belorusa, koji će verovatno pratiti svog predsednika u putu sa Zapada, nazad pod okrilje Moskve.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:

TURSKA KAO ZAPETA PUŠKA: Evo u kojim zemljama sveta su građani najspremniji za rat (MAPA)

Buđenje medveda: Evo kako je Putin podigao rusku vojsku na noge (FOTO)

BALKANIZACIJA EVROPE: Desničari, Putin, Orban, Tramp... Ima li još neko "ante portas"

PROGRAM NA NACIONALNOM NIVOU: Kako se Island rešio tinejdžerske narkomanije

NEWSWEEK OTKRIVA Kako Kina može da pobedi Trampovu izolacionističku Ameriku

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...