OVO ĆE IH NAUČITI PAMETI: Maloletnim rasistima sud dao NEVEROVATNU kaznu
Foto: Thinkstock

Za nauk

OVO ĆE IH NAUČITI PAMETI: Maloletnim rasistima sud dao NEVEROVATNU kaznu

Planeta -

Sud u Virdžiniji presudio je da tinejdžeri koji su išarali zgradu afričko-američke škole rasističkim, antisemitskim i vulgarnim grafitima moraju da pročitaju 35 knjiga o rasizmu, antisemitizmu i ravnopravnosti polova.

Maloletni izgrednici će, po kazni, morati da pročitaju knjige poput "Boje purpura" autorke Alis Voker, "Iskušenje" Artura Milera, "Lovca na zmajeve", Haleda Hoseinija, prenosi britanski list Gardijan.

Tinejdžeri koji su oštetili školu moraće, pored knjiga, da pogledaju 14 filmova slične tematike, posete dva muzeja, a na kraju da napišu referat o tome kako su podstaknuti da poštuju različite rodove, rase i vere.

Škola "Ašburn Kolored" (Ashburn Colored Sćool) otvorena je 1892. godine, 30 godina posle američkog gradjanskog rata, da bi se afroameričkoj deci omogućilo da se školuju.

Državna tužiteljka Aleks Rueda rekla je da je preduzela takav korak jer je reč o "petorici glupih tinejdžera".

"Nijedan od dečaka nije ranije kažnjavan, nikad nisu upadali u nevolje i očito je da nisu bili rasno motivisani. Ovde se radi o gluposti i nerazumevanju onoga što su uradili", navela je ona.

Svih 35 knjiga koje će dečaci morati da pročitaju govori o rasizmu, ravnopravnosti medju polovima, religiji i ratu. Na spisku knjiga se nalaze dela Leona Urisa, medju kojima je i "Mila 18", zatim "Sunce se ponovo radja" Ernesta Hemingveja i mnoge druge.

Tinejdžeri će svakog meseca morati da napišu sastav o pročitanoj knjizi i odgledanom filmu. Osim toga, u sastavu moraju da objasne poruku koju šalje svastika i druge rasističke poruke.

Ovo nije prvi takav slučaj. Sud u Italiji je prošle godine naložio 15-godišnjakinji da pročita 30 feminističkih knjiga i da "shvati štetu koja joj je naneta kao ženi" nakon što je otkriveno da je učestvovala u lancu dečje prostitucije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track