Najnovije vesti

PRVI GOVOR ŠTAJNMAJERA POSLE PROGLAŠENJA ZA PREDSEDNIKA: Budimo hrabri da se ne bi plašili budućnost
Foto: Fonet/AP 21 Okt 2015

Svečano

PRVI GOVOR ŠTAJNMAJERA POSLE PROGLAŠENJA ZA PREDSEDNIKA: Budimo hrabri da se ne bi plašili budućnost

Planeta

Frank-Valter Štajnmajer, koji je danas izabran za novog predsednika Nemačke, poručio je nakon proglašenja rezultata glasanja u parlamentu da će se zalagati za dijalog i demokratiju u sadašnjim burnim vremenima, ali i da će stati na put rastućim populističkim tendencijama.

"Budimo hrabri, jer onda ne moramo da se bojimo budućnosti", istakao je on, prihvatajući petogodišnji predsednički mandat, prenosi AP.

Štajnmajer je rekao i da se svet suočava sa teškim vremenima, ali da Nemačka, kao funkcionalna demokratija, ima odgovornost da se bori za stabilnost.

"Nije li zapravo divno što je ova Nemačka, naša teška otadžbina, što je ova zemlja za mnoge postala sidro nade u svetu, nakon što je prevazišla ratove i totalitarizam", konstatovao je novi predsednik.

On je, takođe, obećao da će se suprotstaviti "svima onima koji misle da u svetu koji postaje teži rešenja moraju postati jednostavnija", prenosi AFP.

"Odgovori će ostati teški, a ja mislim da se najbolji odgovori mogu naći u demokratiji", istakao je Štajnmajer u izjavi televiziji ARD ubrzo nakon glasanja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel među prvima je čestitala Štajnmajeru izbor za predsednika i izrazila uverenje da će on biti odličan u toj ulozi i da će imati podršku velike većine naroda.

"Imam poverenja u njega kao predsednika naše zemlje u ovim teškim vremenima... Ovo je dobar dan za Nemačku", istakla je ona, prenosi Rojters.

Štajnmajer (61), donedavno šef nemačke diplomatije iz Socijaldemokratske partije levog centra, velikom većinom glasova izabran je danas za predsednika u nemačkom parlamentu, a na toj funkciji biće u narednih pet godina počev od 19. marta.

Nakon što je predsednik Bundestaga Norbert Lamert objavio rezultate glasanja, svi predstavnici su ustali aplaudirajući mu, izuzev nekoliko desetina članova populističke stranke Alternativa za Nemačku (AfD), prenosi Rojters.

Štajnmajer je bio zajednički predsednički kandidat vladajuće koalicije CDU/CSU i SPD.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...