NIJE SAD: Ova zemlja je novi cilj latinoameričkih migranata
Foto: Reuters (2.2.2017)

Nova nada

NIJE SAD: Ova zemlja je novi cilj latinoameričkih migranata

Planeta -

Vendi je žena iz Hondurasa koja je sa porodicom bila prisiljena da pobegne u Meksiko. Kap koja je prelila čašu je pretnja lokalnih bandi da se njeni sinovi učlane ili poginu. Iako priznaje da joj nije lako ipak je u gradiću u severnom Meksiku mnogo bolje.

Decenijama su SAD bile glavni cilj za migrante iz Latinske Amerike koji su bežali od bede, ratova, kriminala... Ali sada većina njih nove korene pušta u Meksiku.

Razloga je mnogo ne samo što je sve teže preći granicu sa SAD. Mnogi veruju da će svoj status lakše regulisati u Meksiku nego u SAD.

Stav predsednika SAD Donalda Trampa o zabrani ulaska migrantima dodatno je pojačao njihovo opredeljenje za ostanak u Meksiku. “Ove su ljudi slični nama koji nam pomažu”, kaže Hoze imigrant iz Hondurasa.

On je jedan od onih koji su odustali od SAD. Iako je broj onih koji ostaju još uvek manji od onih koji žele u SAD, procenjuje se da će on rasti. Prošle godine je 8.100 njih tražilo azil u Meksiku, što je trostruko povećanje u odnosu na 2015.

Dodatno, Meskiko je ubrzao prosec odobravanja azila, a procenjuje se da će ove godine biti 20.000 zahteva.Najveći broj migranata dolazi iz Hondurasa i El Salvadora - zemalja koje razdiru ratovi bandi.

Mnogi od onih 147.000 migranata koji su prošle godine deportovani iz Meksika nisu znali da mogu da se prijave za azil.

Vlada Meksika je zajedno sa UN pročela program asimilacije migranata u meksičko društvo. Vendi i njen muž su tako našli posao ali ipak teško žive.

(Njujork Tajms)

BONUS VIDEO:

Kurir Vesti 13.02.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track