(VIDEO) ŠPIJUNIRAJU LJUDE PREKO DEČJIH LUTAKA: Nemačka pozvala roditelje da UNIŠTE ovu igračku
Foto: Printscreen Youtube

Sporna igračka

(VIDEO) ŠPIJUNIRAJU LJUDE PREKO DEČJIH LUTAKA: Nemačka pozvala roditelje da UNIŠTE ovu igračku

Planeta -

Nemačka Federalna mrežna agencija pozvala je sve roditelje da unište lutku koja govori, nazvanu Kajla, zbog toga što se preko nje može vršiti špijunaža.

Istraživači tvrde da hakeri mogu da koristie nesiguran blutut uređaj ugrađen u igračku kako bi slušali i razgovarali sa detetom koje se igra sa lutkom.

S druge strane, britanska Asocijacija prodavaca igračaka tvrdi da kajla ne predstavlja "nikakav poseban rizik" i da nema razloga za uzbunu.

"Vivid toj" koji distribuira "Maj frend Kajla" (My Friend Cayla) je ranije rekla da su primeri hakovanja izolovani ali da će kompanija, ipak, unaprediti aplikaciju koju koristi lutka.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da problem nije rešen. Naime, lutka ima mogućnost da odgovara detetu koristeći internet. Ako dete pita: "Kako se zove beba od konja?", lutka je u mogućnosti da kaže: "Zove se ždrebe".

Ranjivost softvera u lutki je prvi put otkrivena u januaru 2015. godine. Žalbe su podnete od strane američkih i EU potrošačkih grupa.

Komesarka EU za prava potrošača Vera Jurova izjavio je da je zabrinuta zbog povezanosti lutaka i privatnosti dece. Komisija istražuje da li je pametnim lutkama prekršena mera zaštite podataka po pravilima EU.

Prema nemačkom zakonu, zabranjeno je prodavati ili posedovati uređaj za zabranjeni nadzor. Kršenje tog zakona može dovesti do kazne zatvora od dve godine.

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track