(VIDEO) PROCURILA POSLEDNJA FOTOGRAFIJA BRATA KIM DŽONG-UNA: Evo šta je REKAO NA SAMRTI!
Foto: Printscreen Youtube

ANATOMIJA UBISTVA

(VIDEO) PROCURILA POSLEDNJA FOTOGRAFIJA BRATA KIM DŽONG-UNA: Evo šta je REKAO NA SAMRTI!

Planeta -

Malezijska policija saopštila je da je uhapsila Severnokoreanca zbog sumnje da je saučesnik u ubistvu polubrata severnokorejskog vođe Kim Džong-una , dok diplomatski spor oko predaje njegova tijela sve više jača.

Kim Džong-nam preminuo je posle napada na međunarodnom aerodromu Kuala Lumpuru. Veruje se da je otrovan otrovom brzog delovanja. Objavljeno je da su poslednje reči Džong-nama bile " Boli, mnogo boli! Isprskan sam tečnošću!"

Južnokorejski i američki zvaničnici izjavili su da su ga ubili severnokoreanski agenti.

Malezijska policija je saopštila da je poslednje hapšenje povezano s tim ubistvom bilo u petak uveče, a osumnjičeni je identifikovan kao Ri Džong-čol (47).

"Osumnjičen je da je upleten u ubistvo Džong-una", navodi se u saopštenju.

Dve osumnjičene žene, jedna Indonežanka i druga s vjetnamskim pasošem, uhapšene su pre toga, a Malezijac je pritvoren. U begu su još najmanje tri osumnjičene osobe, naveli su vladini izvori.

Kim Džong-nam, najstariji sin severnokorejskog vođe Kim Džong-ila, javno je kritikovao dinastiju zbog kontrole koju sprovodi u izolovanoj nuklearno naoružanoj Severnoj Koreji. Severna Koreja saopštila je u subotu da neće priznati rezultate obdukcije urađene u Maleziji i optužila Maleziju za "zaveru sa spoljnim silama", misleći pritom verovatno na Južnu Koreju.

Pjongjang je zatražio u petak da se telo Kim Džong-nama odmah preda, a pokušali su i da odvrate malezijske vlasti od obdukcije.

"Malezijska strana uradila je obdukciju bez našeg odobrenja i prisustva", rekao je novinarima severnokorejski veleposlanik Kang Čol ispred bolnice u kojoj se nalazi telo Džong-nama.

Kim je već preživio pokušaj atentata 2012. posle čega je svom bratu čak poslao pismo u kom ga moli da poštedi život njemu i njegovoj porodicii.

"Nadam se da ćeš otkazati naredbu da se kaznimo ja i moja porodica. Nemamo gde da pobegnemo, ni da se sakrijemo, i znamo da je jedini način da pobegnemo taj da izvršimo samoubistvo", napisao je Kim tada u dramatičnom apelu.

No po svemu sudeći, Kim mlađi, poslednji izdanak komunističke dinastije koja decenijama vlada Severnom Korejom, nije imao milosti.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track