Ekstremisti u parlamentu?

Čekali dve decenije

Ekstremisti u parlamentu?

Planeta -
Na izborima za francuski parlament levica će dobiti većinu, ali u njemu bi prvi put od 80-ih mogla da se nađe i radikalno desničarska stranka Nacionalni front Marin le Pen

PARIZ - Neizvesno!Levica će najverovatnije dobiti većinu u francuskom parlamentu, tako da će novoizabrani socijalistički predsednik Fransoa Oland dobiti podršku za reforme koje planira da sprovede, pokazuju ankete održane pred jučerašnji prvi krug parlamentarnih izbora. Međutim, ispitivanja javnog mnjenja pokazuju i da bi ekstremno desničarska stranka Nacionalni front mogla prvi put od 80-ih godina da se nađe u francuskom parlamentu.Naime, toj stranci, s Marin le Pen na čelu, koja je osvojila 18 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora u maju, prognozira se rezultat od oko 15,5 odsto glasova, što garantuje poslanicima Nacionalnog fronta ulazak u drugi krug parlamentarnih izbora, koji se održava sledeće nedelje.Taj drugi i odlučujući krug izbora odrediće konačni saziv parlamenta. Ključno pitanje je da li će Olandovi socijalisti uspeti da sami osvoje apsolutnu većinu, odnosno 289 od 577 poslaničkih mesta, što je malo verovatno, ili će morati da se oslone na saveznike - stranku Ekološka Evropa - Zeleni i radikalnu levičarsku partiju.Desničarska Unija za narodni pokret (UMP) Nikole Sarkozija, koja je dosada imala kontrolu nad parlamentom, mogla bi da osvoji jednak procenat glasova kao i Olandovi socijalisti, oko 32 odsto, ali bi ukupna levica lako mogla da zadobije poverenje 46 odsto glasača, dok bi parlamentarna desnica dobila 34 odsto glasova.

Franso Oland imaće podršku cele levice
Franso Oland imaće podršku cele levice

Premijer Žan-Mark Ero
Premijer Žan-Mark Ero

Ero napušta vladu ako ne bude izabranOko 46 miliona birača juče je biralo između 6.603 kandidata, od kojih 40 odsto čine žene, a među kojima su i 24 ministra nove vlade i premijer Žan-Mark Ero, koji bi mogli da napuste vladu ukoliko ne budu izabrani. Kandidati koji budu osvojili više od 50 odsto glasova odmah dobijaju mesto u parlamentu, dok će se u drugom krugu, 17. juna, nadmetati svi koji danas zabeleže više od 12,5, a manje od 50 odsto glasova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track