PENS U BRISELU: Tramp je snažno posvećen saradnji sa EU
Foto: Reuters

Zajednička promocija mira

PENS U BRISELU: Tramp je snažno posvećen saradnji sa EU

Planeta -

Američki potpredsednik Majk Pens poručio je danas u Briselu da je predsednik SAD Donald Tramp "snažno posvećen" saradnji sa Evropskom unijom, dok su evropski zvaničnici ukazali na značaj podrške Vašingtona snažnoj i ujedinjenoj Evropi.

"Moja je privilegija da u ime predsednika Trampa izrazim snažnu posvećenost SAD nastavku saradnje i partnerstva sa EU", rekao je Pens posle sastanka sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Pens je dodao da Evropa i Amerika dele isto nasleđe, iste vrednosti i, kako je rekao, iznad svega istu svrhu da promovišu mir i prosperitet kroz slobodu, demokratiju i vladavinu zakona.

"I tim ciljevima mi ostajemo posvećeni", poručio je Pens, prenele su agencije.S druge strane, Tusk je rekao da EU računa da će od Trampove administracije dobiti istu podršku, kao što su joj pružale prethodne američke administracije.

"Računamo, kao i uvek u prošlosti, na iskrenu i nedvosmislenu, da ponovim nedvosmislenu, podršku SAD ideji ujedinjene Evrope", naglasio je Tusk.

Pens će se tokom dana sastati i sa predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom, koji je uoči sastanka rekao da SAD potrebna snažna i ujedinjena EU.

"Mislim da SAD treba snažna, ujedinjena EU u svim mogućim pitanjima. Ovo nije trenutak da se Evropa podeli unutar sebe na nekadašnje nacionalne, provincijske kategorije", poručio je Junker.

Pens je prethodno, u razgovoru sa visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini, rekao da se "raduje istrazivanju načina da se prodube odnosi sa EU i evropskom zajednicom".

BONUS VIDEO:

Kurir TV: Srpsko oružje na sajmu u Abu Dabiju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja