NOVI ZAPLET U GRČKOJ DRAMI: Ukoliko Nemačka ne popusti, kolevka demokratije će postati groblje EU
Foto: Reuters

OVOG PUTA JE MOŽDA KRAJ

NOVI ZAPLET U GRČKOJ DRAMI: Ukoliko Nemačka ne popusti, kolevka demokratije će postati groblje EU

Planeta -

Tokom prethodnih nekoliko godine Grčka je u medijima najčešće zbog izbegličke i ekonomske krize, a scenario "natezanja" sa EU, bio je manje više isti. Ovog puta, međutim, sve je drugačije

Od kada je grčka ekonomska kriza eruptirala pre sedam godina, scenario je manje više uvek bio isti. Atina odbija mere štednje, kreditori insistiraju, tenzije kulminiraju, Atina popusti.Ipak, ovog puta zaplet je drugačiji. Eropski ministri finansija spremni su da probiju rok u ponedeljak, postavljen za isplatu paketa pomoći od 7.4 milijarde dolara neophodnih Grčkoj kako bi isplatila tranšu duga za Jul. Međutim, ovog puta Međunarodni monetarni fond odbija da da keš, pre nego što Evropa otpiše deo dugovanja Atini.Nemačka to kategorički odbija.

Grupa ministara EU poznata kao "Eurogrupa", sastala se u Briselu kako bi razmoitrila situaciju, ali je pre sastanka odlučeno da se neće govoriti o sakupljanju novčanih sredstava.Ulazak u ovaj ćorsokak, došao je u trenutku kada nacionalističke struje ponovo prete da zabladaju Evropom i čak izvuku Grčku iz Unije. U Francuskoj i Holandiji, desničari su među favoritima za dolazeće izbore, a u Nemačkoj situacija je takođe napeta, pošto i Angela Merkel ima rivale na desnoj strani političkog spektra - Alternativu za Nemačku.Nemačka povodom Grčke zauzima ubedljivo najčvšći stav, zbog čega nije preuranjeno reći da je Atina u "opasnoj zoni". Ministar finansija Volfgang Šojble, rekao je kako Grčka mora da napusti evro kako bi dobila olakšanje duga. Takođe, on je pdvukao da neće tražiti od parlamenta odobrenje za nove tranše pomoći iz fonda za pomoć Grčkoj bez saglasnosti i podrške MMF.

Foto: Aleksis Cipras i Angela Merkel; Autor: Fonet / AP
Foto: Aleksis Cipras i Angela Merkel; Autor: Fonet / AP

Ipak, MMF neće da učestvuje u pomoći, ako međunarodni kreditori ne otpišu deo duga, kao i dok se evropske projekcije rasta BDP Grčke ne smanje za dva odsto.Ovo je jedina tačka do sada po kojoj su se levičarska vlada Aleksisa Ciprasa i MMF do sada složili - Grčka ne može dostići 3.5 odsto budežetskog suficita, kako Eurogrupa zahteva. Cipras je, tokom jeka krize 2015. godine, više puta upozorio Berlin "da se ne igra vatrom" i da otpiđe deo duga pre nego što je prekasno."Prisutan je manjak volje za direktno bavljenje pitanjem, tako da se Grcima omogući otpis dovoljnog dela duga, da se ovo pitanje zatvori na par godina", rekao je izvršni direktor Transatlantskog centra pri Nemačkom maršal fondu Ijan Leser.

Foto: Aleksis Cipras; Autor: Reuters
Foto: Aleksis Cipras; Autor: Reuters

Jan Kalmorgen, potpredsednik Atlantke inicijative u Berlinu, međutim, veruje da će Nemačka na kraju popustiti jer neće želeti da rizikuje dalje podele i nestabilnosti u Evropi."Pregovori su teški, duži nego što je očekivano, emocije su uzavrele, ali na kraju ćemo doći do rešenja jer je Ciprasov glavni interes da ostane na vlasti, a Evropa ne sme da dozvoli debatu o o još jednom 'exit' scenariju", rekao je Kalmorgen.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:KRALJ MESA ILI "GONIČ ROBOVA": Vlada Srbije otklonila sve prepreke za dolazak nemačkog TenisaŠTA ĆE BITI S ŽELJAVOM: Najveća podzemna baza na Balkanu postaje skladište nuklearnog otpada (FOTO)NEWSWEEK OTKRIVA: Evo ko su vlasnici tajnih računa u švajcarskim bankama (FOTO)DRUŠTVENA MREŽA OKTOBARSKE REVOLUCIJE: Kako su Rusi oživeli svoju istoriju na do sada neviđen način (FOTO)PETI UZROČNIK SMRTI NA PLANETI: Zagađen vazduh odnosi 4,2 miliona života godišnje (FOTO)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Ko je Aleksis Cipras?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track