NEOČEKIVANI ZAOKRET: Članice NATO-a više veruju Putinu nego Americi!
Foto: Reuters, Fonet

Šokantna anketa

NEOČEKIVANI ZAOKRET: Članice NATO-a više veruju Putinu nego Americi!

Planeta -

LONDON - Predsednik Rusije Vladimir Putin uživa daleko veće poverenje od Amerike, čak i u pojedinim državama članicama Severnoatlantske alijanse (NATO)!

U istraživanju koje je sproveo Galup navodi se da većina žitelja u četiri države NATO veruje da će ih pre zaštiti Rusija nego Amerika u slučaju da budu napadnute. Alarmantni rezultati istraživanja dovoljno pokazuju promene u percepciji uloge Amerike u globalnoj bezbednosti.

Istraživanje je sprovedeno između oktobra i decembra i u njemu je anketirano po 1.000 ljudi iz 66 zemalja, a pitanje je glasilo: "Šta mislite koja bi vam zemlja prva priskočila u pomoć u slučaju da budete napadnuti?" Iako su se građani većine država izjasnili da najviše poverenja imaju u Ameriku, zabrinjavajuća je činjenica da je većina, čak četiri članice NATO, izabrala Rusiju na prvom mestu. Tako Grci, Turci, Bugari i Slovenci više veruju da će ih zaštititi Rusija s Putinom na čelu od Amerike.

Srbija, Kina i Iran su zemlje van NATO u kojima građani imaju veće poverenje u Moskvu nego u Vašington. Većina Rusa se izjasnila da veruje da im je Kina glavni saveznik, dok je većina Amerikanaca izabrala Veliku Britaniju.

Susret u Briselu... Majk Pens i Jens Stoltenberg
Susret u Briselu... Majk Pens i Jens Stoltenberg

Najveća podeljenost između SAD i Rusije bila je u Iraku, BiH i Ukrajini, zemljama koje su i same duboko podeljene po etničkom, religijskom i političkom principu.

- Novost je da su Kinezi i Rusi izabrali jedni druge kao najveće saveznike. To je pokazalo da je američka politika u poslednjih 20 godina Rusiju gurnula u kinesko naručje. To je zaista čudno, jer je Rusija deo Evrope - kaže Kančo Stojčev, potpredsednik Galupa.

NATO je osnovan kao vojni savez 1949. na početku Hladnog rata, okupljajući SAD, Kanadu i većinu zapadnih zemalja kao kontratežu Varšavskom paktu, koji je predvodio SSSR. Uprkos raspadu Sovjetskog Saveza 1991, NATO je nastavio da se širi na istok.

Zapad želi sukobUSKORO RAT RUSIJE I BELORUSIJEAgencija AP je objavila podužu analizu u kojoj se implicira da se sprema pad Aleksandra Lukašenka, predsednika Belorusije. Oni smatraju da će do toga dovesti predstojeći sukob Lukašenka i Putina zbog naplate gasa.Kako tvrde, nakon poskupljenja, Lukašenko je zapretio da će se okrenuti Zapadu, što je navodno razbesnelo Putina, koji planira da izrežira „dvorski puč“ protiv Lukašenka.- Putin i Lukašenko nikad se nisu preterano slagali i njihov naoko prisan odnos zapravo je bio brak iz interesa, a ne znak međusobnog poštovanja - navodi agencija AP.

Američki potpredsednikPENS: RUSIJA ODGOVORNA ZA UKRAJINUAmerički potpredsednik Majk Pens izjavio je juče u Briselu da SAD smatraju Rusiju odgovornom za krizu u Ukrajini, ali je naveo i da će Vašington „takođe tražiti nove puteve za novi zajednički temelj odnosa s Rusijom, za koji predsednik Donald Tramp veruje da se može naći“.Pens je to rekao posle susreta s predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i zatražio, kako je podvukao, od obe sukobljene strane u Ukrajini da obustave sukobe i poštuju prekid vatre.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Sila epizoda 01

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track