I DIPLOMATE UMEŠANE? Žene ubice namazale Kimovom polubratu otrov na lice, vežbale u šoping-centru!
Foto: Reuters

Dobro planirano ubistvo

I DIPLOMATE UMEŠANE? Žene ubice namazale Kimovom polubratu otrov na lice, vežbale u šoping-centru!

Planeta -

KUALA LUMPUR - Malezijska policija saopštila je danas da želi da ispita dvojicu Severnokorejaca, osumnjičenih za ubistvo Kim Džong-nama, polubrata severnokorejskog lidera Kim Džong-una, među kojima je i zvaničnik severnokorejske ambasade u Kuala Lumpuru.

Šef policije Kalid Abu Bakar rekao je da je u pitanju Hjong Kvang-song (44), dodajući da policija želi da ispita i Kim Uk-ila, zaposlenog u severnokorejskoj nacionalnoj kompaniji "Er Korjo", kao i da se sumnja da je u ubistvo umešan još jedan Severnokorejac - Ri Dži-u.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Sva trojica su u Maleziji", rekao je Kalid istakavši da oni nisu u pritvoru, nego da su pozvani da pruže pomoć policiji. On je dodao da su žene, za koje se sumnja da su otrovale Kim Džong-nama, bile obučene da rukuju otrovnim materijama i da mu rukama namažu otrov na lice.

Kalid je ispričao da je dosadašnja istraga utvrdila da je ubistvo izvedeno ovako: osumnjičeni Severnokorejci dali su otrovnu tečnost ženama, koje su je onda natrljale na Namovo lice na aerodromu u Kuala Lumpuru 13. februara. Nije poznato koji je otrov upotrebljen, ali je bio dovoljno jak da ga usmrti pre nego što je stigao do bolnice.

Osumnjičene operativne znale da je reč o otrovu i imale su instrukcije da operu ruke. Na viideo-snimku s nadzornih kamera vidi se da se njih dve udaljuju od Kima držeći ruke dalje od tela. Prethodno su vežbale napad u dva tržna centra u Kuala Lumpuru.

"Verujemo da je to (ubistvo) bilo planirano i da su one obučene da to izvrše", rekao je Kalid novinarima. On nije mogao da potvrdi da li Pjongjang stoji iza Namove smrti, ali je naglasio da je jasno da su u inicident umešani Severnokorejci.

Da li je severnokorejski lider naredio ubistvo svog polubrata? Kim Džong-un i Kim Džong-nam (Foto: Fonet/AP)
Da li je severnokorejski lider naredio ubistvo svog polubrata? Kim Džong-un i Kim Džong-nam (Foto: Fonet/AP)

Policija je ranije uhapsila četiri osobe osumnjičene za Namovo ubistvo - Maležanina, Severnokorejca i dve žene, Indonežanku i Vijetnamku. Malezijski zvaničnici saopštili su juče da još nisu utvrdili uzrok smrti polubrata severnokorejskog lidera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track