Najnovije vesti

UPOZORENJE GARDIJANA: Zaboravite Kinu, Balkan će biti glavna Trampova glavobolja
Foto: Ap 25 2016

Problemi

UPOZORENJE GARDIJANA: Zaboravite Kinu, Balkan će biti glavna Trampova glavobolja

Planeta

Balkan koji tutnji preti da postane glavobolja spoljne politike novog američkog predsednika Doladan Trampa, piše londonski "Gardijan".

"Zaboravite Kinu i Bliski istok: Bivša Jugoslavija mogla bi postati Trampova prva realna spoljnopolitička glavobolja", ističe list.

 

Gardijan u tekstu navodi sagovornike iz Kosovske Mitrovice, gde su, kako dodaje, Srbi uglavnom bili oduševljeni Trampovom pobedom, ako ni zbog čega drugog, samo zato što je pobedio suprugu njihovog neprijatelja iz 1990-ih Bila Klintona, koji je predvodio NATO bombardovanje.

 

List podseća da je Kosovo 2008. proglasilo nezavisnost i da Beograd to nikada nije priznao. Sporazum pod pokroviteljstvom EU iz 2013. godine obećao je Srbiji nešto brži put ka članstvu, a Kosovu korake ka statusu kandidata.

 

 

"Ali EU sada ima druge krize na umu, nelogične linije podele su opipljivije nego ikada", piše Gardijan.

 

"Balkan je sada opet suočen sa krizom. Granice se preispituju, etničke napetosti rastu i razmena teritorija se ponovo pominje kao poslednji način da se spreči nasilje", navodi se u tekstu.

 

List, takođe, ukazuje na BiH, gde granica između dva entiteta iz rata "nikad nije u potpunosti zacelila". Republika Srpska redovno preti referendumom o nezavisnosti, dok su neki bosanski Srbi pretili bojkotom institucija u Sarajevu zbog zahteva za reviziju presude Međunarodnog suda po tužbi protiv Srbije.

 

Tu je i Crna Gora, predmet izuzetnih političkih potresa prošle godine kada je vlada tvrdila da su ruske institucije pokušale da orkestriraju državni udar.

 

 

Na kraju, dodaje Gardijan, tu je i Makedonija, najjužnija republika bivše Jugoslavije, trudi se da formira novu vladu nakon političke krize sa etničkim Albancima.

 

Diplomate opisuju 2017. kao "košmarnu godinu" u regionu, zbog izbora u Srbiji, sve veće izvesnosti vanrednih izbora na Kosovu i zagrevanja za izbore u Bosni sledeće godine.

 

Pored toga, očekuju se i prve optužnice pred novim Specijalnim sudom u Hagu za zločine OVK pred kojim bi mogli da se nađu istaknuti članovi kosovske političke elite, što bi moglo izazvati novu nestabilnost.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: VESTI KURIR TV 27.02.2017

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...