Najnovije vesti

(VIDEO) SEŠNS LAGAO POD ZAKLETVOM: Ipak se sastajao s ruskim ambasadorom tokom predsedničke kampanje
Foto: Reuters

Nov pritisak antiruskog lobija

(VIDEO) SEŠNS LAGAO POD ZAKLETVOM: Ipak se sastajao s ruskim ambasadorom tokom predsedničke kampanje

Planeta

VAŠINGTON - Američki javni tužilac Džef Sešens sastao se sa ruskim ambasadorom dva puta tokom predsedničke kampanje Donalda Trampa prošle godine, potvrdila je američka vlada.

Ministarstvo pravde potvrdilo je da se Sešens, koji je u to vreme bio senator, sastao sa ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom kao član odbora Senata za oružane službe, prenosi danas Bi-Bi-Si, dodajući da se Sešens, istinaq, sastao sa više od 25 stranih ambasadora tokom godine, ali te kontakte nije prijavio tokom saslušanja u Kongresu povom potvrde njegovog imenovanja.

Ipak, juče je naglasio da se "nikada nije sastao ni sa jednim ruskim zvaničnikom da bi razgovarali o pitanjima kampanje", ocenivši da su takve tvrdnje lažne.

Liderka demokratske manjine u Donjem domu Kongresa Nensi Pelosi optužila je Sešensa da je "lagao pod zakletvom" i zatražila njegovu ostavku. Druge demokrate pozvale su Sešensa da se povuče iz istrage koju vodi FBI - a koju on nadzire u svojstvu javnog tužioca - o navodima u vezi sa mešanjem Rusije u američke predsedničke izbore.

Vest o Sešensovim kontaktima sa ruskim ambasadorom pojavila se neposredno pošto se kongresni odbor saglasio o pokretanju istrage o ruskoj umešanosti u kampanju, pri čemu će obaveštajna komisija Donjeg doma ispitati kontakte Trampovog predizbornog tima s Moskvom.

Tokom saslušanja u Kongresu povodom potvrde Sešensovog imenovanja na funkciju javnog tužioca, na pitanje šta bi uradio ako bi postojao dokaz da je neko iz Trampovog predizbornog tima bio u kontaktu sa Rusijom, on je odgovorio da "za takve aktivnosti ne zna".

Bela kuća negira bilo kakvo neprimereno ponašanje tokom predizborne kampanje, a za sada nije komentarisala najnoviji razvoj događaja u vezi sa Sešensom. Nedavno je zbog napada antiruskog lobija zbog veza s Moskvom ostavku podneo Trampov savetnik za bezbednost Majkl Flin.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...