Najnovije vesti

LAVROV PORUČIO DODIKU U MOSKVI: Zabrinuti smo zbog pokušaja izmene Dejtona!
Foto: Printscreen NTV

Naglasio stav Rusije

LAVROV PORUČIO DODIKU U MOSKVI: Zabrinuti smo zbog pokušaja izmene Dejtona!

Planeta

Moskva je zabrinuta zbog pokusaja da se izmeni Dejtonski sporazum, uz podršku Zapada, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u razgovoru sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Moskvi.

Lavrov je naglasio da je stav Rusije zasnovan na sporazumima koji su do sada postignuti, naročito, tokom sastanka Dodika sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, preneo je TAS S.

 

Prema njegovim rečima, cilj tih sporazuma je da osiguraju "strogu usklađenost" sa Dejtonskim sporazumom i spreče kršenje prava konstitutivnih naroda.

 

"Nedavni pokušaji da se preispitaju ovi principi izazivaju zabrinutost. Znamo da neki od naših kolega sa Zapada zatvaraju oči na te pokušaje ili ih otvoreno podržavaju. Mi smo preduzimali aktivne korake kako bi ih zadržali u okviru granica koje odobravaju Ujedinjene nacije", tvrdi Lavrov.

 

 

Dodik je prethodno za TAS S rekao u Moskvi da neće biti referenduma o nezavisnosti Republike Srpske iako bi mnogi to hteli.

 

"Mi nismo avanturisti. Ali, ne isključujemo da ćemo organizovati referendum o statusu u slučaju da ne bude za nas zadovoljavajućih rešenja. To je sasvim logično u političkom životu", rekao je Dodik.

 

Predsednik Republike Srpske je naveo da bi Srpskoj najviše odgovaralo kada bi se BiH vratila "slovu" Dejtonskog sporazuma."To bi bila BiH u kojoj bi mi mogli da budemo, inače u bilo kojoj drugoj BiH teško će nam biti da ostanemo", rekao je Dodik.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

VESTI KURIR TV 02.03.2017

 


 

(Tanjug)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...