(VIDEO) NEPOZNATI VATIKAN: Pet mračnih činjenica o katoličkoj crkvi
Foto: Profimedia

Misterija

(VIDEO) NEPOZNATI VATIKAN: Pet mračnih činjenica o katoličkoj crkvi

Planeta -

Postoji već više od 1.000 godina, i bilo bi za očekivati da se o Vatikanu sve zna. Ipak, nije tako. Donoslimo listu pet činjenica koju bu u ovom gradu-državi rado zaboravili.

Vatikanska banka i nacističko zlato

Prema dokumentu iz 1946. godine, iz Uprave za trezor, Vatikan je mogao imati i i krijumčariti nacističko zlato tokom Drugog svetskog rata, uprkos tome što je bio neutralan entitet.

U tom dokumentu, na koji je skrenuta pažnja javnosti 1997. godine, stoji da je Vatikanska banka sačuvala 200 miliona franaka, što je oko 254 miliona dolara za naciste.

Prema navodima, taj novac je kasnije "pušten" kroz "Vatikanski gasovod" u Argentinu i Španiju, gde je dat nacistima koji su pobegli od Tužilaštva za ratne zločine.

Apostolski tribunalKatolički sveštenici imaju neka prilično sjajna ovlašćenja kada je u pitanju davanje oprosta za zločine. Ovo uključuje praštanja ljudima za stvari kao što su ubistva, ili masovna ubistava i čak genocide.

Tako ispada da ako si katolik i pobiješ svoju porodicu dok jedu, možete otići do sveštenika, zamoliti za oproštaj i on može da ti oprosti. Ne samo to, nego sveštenik ne sme da kažepoliciji za taj zločin.

Ipak, postoji pet grehova koji su toliko ozbiljni da sveštenici ne mogu da ih oslobode. Umesto toga, unutar Vatikana, oni imaju tajni sud pod nazivom apostolski zatvor, koji pregleda slučajeve koji uključuju ove grehe.

Tribunal je osnovao papa Aleksandar III. Međutim, u 2009. godini, Katolička crkva je napravila veliki korak ka transparentnosti i otkrila prirodu tih grehova.

Dva od njih može učiniti bilo ko. Prvi je skrnavljenje Evharistije, jer katolici veruju da je to telo i krv Hristova. Drugi greh je pokušaj ubistva pape.

Ostala tri greha mogu biti počinjena samo od strane sveštenika, ili ljudi koji pokušavaju da postanu sveštenici.

Jedan od njih je da sveštenik otkriva greh (i lice koje ga je počinilo) koji čuje u ispovesti. Drugo, oni ne mogu imati seks sa nekim. Treće, čovek koji želi da bude sveštenik ili đakon ne može direktno biti uključen u abortus, kao na primer da plati za tu proceduru.

Skandal "Banko Ambrosiano"Vatikanska banka je zvanično poznata kao Institut za religijska dela, a od 1971. do 1989. godine, predsednik banke bio je nadbiskup Pol Marčinkus od Cicerona.

Pre toga, bivši igrač ragbija radio je kao telohranitelj pape Pavla VI. Međutim, bio je upamćen po skandalu koji je izbio 1982. godine.

Skandal je počeo sa raspadom "Banko Ambrosiano", koja je bila jedna od najvećih privatnih banaka u Italiji, sa 1,4 milijarde dolara u dugovima. Ubrzo nakon toga, Roberto Kalvi, koji je bio generalni direktor banke i prijatelj Marčinkusa, pronađen je mrtav, kako visi sa mosta u Londonu. Prvobitno se mislilo da se radilo o samoubistvu, ali je kasnije dokazano da je ubijen. Petorici osumnjičenih je suđeno u vezi sa njegovim ubistvom, ali su svi oslobođeni.

To nas dovodi do Marčinkusa i Vatikanske banke. Ispostavilo se da je glavni akcionar u banci bio Vatikan. Po drugim glasinama ostali akcionari banke bili su umešani u organizovani kriminal, a neki su čak i pripadnici tajne masonske lože.

Kada su Italijanski istražioci pokušali da razgovaraju sa Marčinkusom o skandalu, on je bio veoma nekooperativan. Odbio je da napusti Vatikan, i da odgovara na pitanja, navodeći diplomatski imunitet.

Marčinkus je završio optužen, ali nikada nije otišao na sud jer su odbačene optužbe protiv njega. Ostao je na čelu Vatikanske banke još sedam godina.

Povlačenje pape

Za većinu papa važi da imaju posao dok ne umru. To je deo katoličke dogme i odustajanje od tog "posla" bi bilo kao da roditelj odustaje od svoje dece.

Međutim, to ne znači da nije dozvoljeno da oni napuste Svetu Stolicu.Veoma retko se dešava da Papa podnese ostavku ili ode u penziju. U stvari, tokom poslednjih 1.000 godina bilo je 123 Pape i samo pet je abdiciralo.

Isterivanja demona

Sa napretkom u oblasti psihologije, neurologije, i biologije, teško je poverovati da se istjerivanja i dalje obavljaju od strane katoličke crkve. Međutim, prema Ekzorcistu Gabrielu Amortu, koji je obavio 70.000 isterivanja u svojoj kancelariji u Vatikanu, postoji oko 300 egzorcista širom sveta i četiri koja rade u Rimu.

Pored sveštenika koji su obavljali isterivanja to činila i najmanje dvojica papa u Vatikanu.

Prvi je izveden od strane pape Jovana Pavla II u martu 1982. godine, na mladoj ženi Frančeski Fabrići iz Umbria.

U maju 2009. godine, Benedikt XVI izvršio je egzorcizam nad dva muškarca koji su urlali tokom nedeljne mise. Navodno, kada je papa Benedikt blagoslovio ljude, oni su odeteli nazad devet metara i tako ih je izlečio.

(Nezavisne)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track