(VIDEO) RUSIJA SPREMNA ZA RAT U SVEMIRU: Ovo je najnoviji supersonični zmaj od bombardera!
Foto: Printscreen Youtube

Usavršava se

(VIDEO) RUSIJA SPREMNA ZA RAT U SVEMIRU: Ovo je najnoviji supersonični zmaj od bombardera!

Planeta -

Rusija je uradila prvu maketu novog strateškog bombardera PAK DA. Po rečima eksperata, to će biti "stelt" bombarder koji će nositi supersonično oružje.

Korporacija "Tupolev" napravila je prvu maketu u prirodnoj veličini najnovijeg perspektivnog sistema strateške avijacije PAK DA, saopštava TASS pozivajući se na izvor u vojnoindustrijskom sektoru. Prema projektu, novi avion neće služiti samo kao strateški bombarder-raketonosac nego i kao platforma za lansiranje kosmičkih aparata.

" Pored klasičnih borbenih funkcija avion će moći da lansira male kosmičke aparate u Zemljinu orbitu. To će omogućiti da se zamene laki sateliti kojima je istekao radni vek, i to bez izgradnje i lansiranja skupih raketa pomoću kojih se u Zemljinu orbitu izbacuju veliki sateliti - rekao je za "Rusku reč" vojni analitičar lista "Izvestiя" Dmitrij Safonov.

U ovom trenutku konstruktori i dalje eksperimentišu sa različitim maketama budućeg bombardera.Glavni urednik lista "Arsenal Otečestva" Viktor Murahovski,rekao je da će to omogućiti da se razrade različite varijante borbenih komponenata aviona.

"PAK DA je neophodan za strateško odvraćanje. Pored nuklearnog oružja sada se radi i na konstruisanju krstarećih raketa velikog dometa prilagođenih ovom avionu, kao i hipersoničnog oružja",- rekao je ekspert.

Sve oružje će biti smešteno u unutrašnjosti aviona. Po rečima Murahovskog, naučnici sada takođe rade na legurama kompozitnih materijala, zahvaljujući kojima će PAK DA biti manje uočljiv u sistemima za otkrivanje koje poseduje potencijalni protivnik. Takođe se zna da će avion leteti brzinom manjom od zvuka, tako da će biti manje bučan i manje uočljiv u infracrvenom dijapazonu.

"Osobenost aviona strateške avijacije je mogućnost da veoma dugo leti bez dopune goriva u vazduhu i to što je predviđen za raketiranje područja u svetu koja su udaljena od granica Rusije ", rekao je Petar Dajnekin, bivši komandant ratnog vazduhoplovstva Rusije.

Po njegovim rečima, PAK DA će moći da nosi sve vreste nuklearnih i konvencionalnih bombi: projektile za probijanje oklopa i betona, kasetne bombe, morske mine, itd.U ovom trenutku ruski konstruktori prave "srednjoročnu" zamenu za PAK DA.

"Mnogim strateškim avionima uskoro ističe radni vek u skladu sa garancijom i treba ih efikasno zameniti novim modelima. Zbog toga je doneta odluka da se napravi park strateških bombardera Tu-160M2 u narednih 15 godina - kaže vojni analitičar lista "Izvestiija" Dmitrij Safonov.

Po njegovim rečima, projekat PAK DA će biti jedan od najskupljih programa Ministarstva odbrane tokom 2020-ih. Cena ovog projekta se može porediti sa stvaranjem novih nuklearnih raketnih podmornica projekta "Borej" naoružanih raketama klase "Bulava", tj. oko 5-7 milijardi američkih dolara."Ruska armija će dobiti ovaj avion do početka 2030. Zasada ne postoji akutna potreba za njim, tako da Ministarstvo odbrane ne požuruje konstruktore, dodao je ekspert.

POGLEDJATE BONUS VIDEO:

SILA 3. epizoda: Tajfun - najveća nukelarna zver ispod mora!

(Ruska reč)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track