UJEDINJENJE OVE ZEMLJE JE BILO NEZAMISLIVO: Sada više nije, a za to je kriva i kontracepcija
Foto: Reuters (7.3.2017)

Nezapamćeno

UJEDINJENJE OVE ZEMLJE JE BILO NEZAMISLIVO: Sada više nije, a za to je kriva i kontracepcija

Planeta -

Sve donedavno, ujedinjenje Irske činilo se potpuno neverovatnim. Ali nakon Bregzita, čini se ne samo realnim, nego i neizbežnim, piše Independent.

Tzv. Sporazum dobrog petka, kojim je okončan 30-godišnji severnoirski sukob, predvidio je takvu mogućnost samo u slučaju da većina građana Severne Irske glasa za ujedinjenje sa Irskom na referendumu. S obzirom da su irski nacionalisti u stalnoj manjini u severnoirskom parlamentu Stormont, ujedinjenje je bilo matematički nemoguće.

Ali Irska bi se mogla pridružiti nizu političkih šokova za koje se činilo da su nemogući. Prošlonedeljni vanredni izbori doveli su do toga da unionisti po prvi put nemaju većinu u Stormontu. Šin Fejn, republikanska stranka koja se dugo vremena smatrala političkim krilom Irske republikanske armije (IRA), osvojila je samo jedno mesto manje od Demokratske unionističke stranke.

Nedavna anketa u Republici Irskoj pokazala je da bi 65 odsto građana podržalo ujedinjenje Irske na referendumu. Studentski sindikati u više navrata su pokretali inicijative koje traže ujedinjenje. Ali osim aktivista, i bivši irski premijer Enda Keni izjavio je da plan o Bregzitu mora uključivati i rezervni plan za ujedinjenje Irske.

Sa druge strane, zanemarivanje Severne Irske od strane torijevskih vlada Dejvida Kamerona i Terese Mej samo je pojačalo anti-torijevski sentiment u tom delu Ujedinjenog Kraljevstva. Iako jedina ima kopnenu granicu sa Evropskom unijom, Severna Irska gotovo se nije ni spominjala u kampanji o Bregzitu.

Pobornici Bregzita ničim nisu pokazali da znaju ili da ih je briga što će se dogoditi sa granicom između Severne i "južne" Irske. Isto vredi i za milionska sredstva koja Severna Irska prima od EU za projekte pomirenja između katolika i protestanata u toj zemlji.

Iako se Severna Irska glasala za ostanak u EU, sad se, voljom Velšana i Engleza, gura iz Unije. A godinu dana nakon referenduma, i dalje se ne zna što će biti s granicom, čija kontrola je nužna kako bi UK mogla da spovede željeno ograničenje imigracije i izlazak iz jedinstvenog tržišta. Fizička ograda, ili čak zid, verojatno će biti nužna.

A zajedno s čvrstom granicom između dve Irske, upozorava drugi bivši premijer Irske Berti Ahern, došlo bi do ponovnog porasta oružanog republikanizma koji je predvodila IRA. Takva granica bi izolovala sitnu zemlju od milion ljudi od ostatka ostrva, u koji su Severni Irci dosad slobodno putovali ili odlazili da rade ili žive.

Krizi unionizma doprinosi i finansijski skandal koji je potresao severoirsku vladu Arlene Foster, ali i čista demografija: zbog katoličkog tabua prema kontracepciji, nacionalističke porodice su u pravilu veće od protestantskih i unionističkih. Zajedno sa promjenom javnog mnjenja, već sledeći izbori mogli bi dovesti nacionalistički Šin Fejn na vlast.

Prvi put u novijoj istoriji, nije pitanje hoće li se ujedinjenje Irske dogoditi, nego kada, zaključuje Independent.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track