AMERIČKE DIPLOMATE: DOSTA VIŠE LOVA NA VEŠTICE Pustite na miru ruskog ambasadora da radi svoj posao!
Foto: AP

Smučilo im se

AMERIČKE DIPLOMATE: DOSTA VIŠE LOVA NA VEŠTICE Pustite na miru ruskog ambasadora da radi svoj posao!

Planeta -

Bivši američki ambasadori u Rusiji i ostali predstavnici američkog diplomatskog kora pozvali su na prestanak organizovanja "lova na veštice" u vezi sa Rusijom i njenim ambasadorom Sergejem Kisljakom, piše Hil.

Sredinom februara savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa Majkl Flin podneo je ostavku zbog činjenice da nije izvestio potpredsednika SAD Majkla Pensa o kontaktima sa ruskim ambasadorom. Zatim su američki mediji počeli da objavljuju članke u kojima su ocrnjivali Kisljaka i predstavnike administracije američkog predstavnika koji su, navodno, sa njim kontaktirali.

Konkretno, Si-En-En je pisao da su "sadašnji i bivši predstavnici američke obaveštajne službe opisali Kisljaka kao vrhunskog špijuna i agenta za vrbovanje".

"Sve je potpuna besmislica", izjavio je Vejn Meri, viši naučni saradnik Američkog saveta za spoljnu politiku, koji je radio u Rusiji kao diplomata i decenijama poznavao Kisljaka. "To je lov na veštice koja se zasniva na paranoji i histeriji. Obično su Rusi paranoični i histerični. Veoma mi je neprijatno zbog činjenice da ove teorije zavere i paranoje dolaze od Amerikanaca".

U Kisljakovu odbranu stali su i bivši ambasadori SAD u Rusiji Majkl Mekfol i Džon Bajerli. Obojica diplomata izjavila su za Hil da je Rus samo radio svoj posao i da nije bilo nikakve zavere između njega i Trampove administracije.

"Suština Kisljakovog posla je da se sastaje sa predstavnicima vlade i ljudima iz izbornog štaba i mislim da on dobro radi svoj posao", rekao je Mekfol. "Ljudi treba da se sastaju sa ruskim ambasadorom i pogrešno je smatrati da su takvi sastanci zločin ili sprečavati ih".

Majkl Mekfol: Kisljaku je i posao da se sastaje s predstavnicima vlade i izbornog štaba i on to dobro radi (Foto: Printscreen YouTube/MCNBC)
Majkl Mekfol: Kisljaku je i posao da se sastaje s predstavnicima vlade i izbornog štaba i on to dobro radi (Foto: Printscreen YouTube/MCNBC)

"Poslednjih dana Vašington oseća gušenje zbog bilo kakve priče o Trampu ili Rusima", rekao je Bajerli. Prema njegovim rečima, ispitivanje mogućih veza administracije američkog predsednika sa Rusijom i dalje je neophodno, ali predstavljanje Kisljaka kao zlikovca u ovoj situaciji je potpuni promašaj.

Profesor Nikolas Gvozdev, stručnjak za nacionalnu bezbednost na Vojno-mornaričkom koledžu SAD, smatra da nezadovoljstvo predstavnika Kongresa o kontaktima sa stranim ambasadorima nanosi štetu američkim interesima.

"Rusija ostaje krupan igrač, ne možemo da ne govorimo sa njima“, objasnio je on. Mi, u stvari, stvaramo prepreke za buduće diplomatske kontakte sa Rusijom i zbog toga će nam biti veoma teško kada sa njihove strane usledi ozbiljan izazov".

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 4. epizoda SEAL: Sve tajne "američkih foka"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track