(VIDEO) ODBIO DA ODE PA POPIO OTKAZ: Hteo da bude doživotni tužilac, Tramp mu objasnio da ne može
Foto: Reuters

Ne može da šefuje doveka

(VIDEO) ODBIO DA ODE PA POPIO OTKAZ: Hteo da bude doživotni tužilac, Tramp mu objasnio da ne može

Planeta -

VAŠINGTON - Američki predsednik Donald Tramp otpustio je Prita Bararu, poznatog tužioca iz Njujorka, koji je odbio da se povinuje njegovom zahtevu i podnese ostavku!

Naime, u sklopu sveobuhvatne reforme u Ministarstvu pravde, Trampova administracija je zatražila da 46 tužilaca koje je imenovao Trampov prethodnik u Beloj kući podnesu ostavke. Barara je odbio taj zahtev, zbog čega ga je Tramp direktno otpustio, baš kao u njegovom rijalitiju "Šegrt", gde su se kandidati nadmetali za posao pomoćnika.

Podsećamo, Prit Barara (48) tužilac je iz južnog Njujorka i ime je stekao zahvaljujući tome što je vodio poznate slučajeve korupcije na Vol stritu. On je vodio i nekoliko slučajeva u borbi protiv terorizma, a upravo zahvaljujući njemu su dvojica visokih članova Demokratske stranke završila iza rešetaka. Barara je pre otpuštanja radio na istrazi vezanoj za optužbe protiv gradonačelnika Njujorka i za nepravilnosti u finansiranju kampanje.Ova smena nije neuobičajena. Bil Klinton je po dolasku na vlast podelio otkaze za sva 93 savezna tužioca, koliko ih ima u SAD. Barak Obama je, s druge strane, zadržao nekoliko tužilaca iz Bušove ere. Međutim, američke demokrate sada ovo pokušavaju da prikažu kao Trampovo gušenje slobode pravosuđa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track