ERDOGAN OPLEO PO ANGELI ZBOG HOLANDIJE: Gospođo Merkel, vi podržavate teroriste!
Foto: Fonet/AP

Zaoštrava se sukob

ERDOGAN OPLEO PO ANGELI ZBOG HOLANDIJE: Gospođo Merkel, vi podržavate teroriste!

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan osudio je danas nemačku kancelarku Angelu Merkel zato što je stala na stranu Holandije u sporu oko učešća turskih ministara na skupovima u gradovima Evrope, u daljem zaoštravanju spora između Turske i nekoliko evropskih zemalja.

Turski predsednik je u intervjuu za televiziju A Haber optužio Angelu Merkel da "podržava teroriste". Merkelova je rekla danas da Holandija ima njenu "punu podršku i solidarnost" posle izjave turskog predsednika u kojima je on holandsko ponašanje prema turskim ministrima uporedio s nacizmom.

Erdogan je te izraze ponovio i danas u intervjuu i optužio Holandiju za "nacizam" i "neonacizam".

"Gospođo Merkel, zašto krijete teroriste u vašoj zemlji? Zašto ne delujete", rekao je turski predsednik u ovom televizijskom intervjuu i optužio Berlin da nije ispitao 4.500 dosijea o navodnim teroristima koje mu je prosledila Ankara.

"Gospođo Merkel, vi podržavate teroriste", rekao je Erdogan.

Merkelova je ocenila kao "apsurdne" optužbe Erdogana izjavio je večeras portparol nemačke vlade Štefen Zajbert.

"Kancelarka ne namerava da učestvuje u takmičenju u provokacijama. Ona smatra da su takve provokacije očigledno apsurdne", kratko je rekao Zajbert.

Nemačka kancelarka rekla je danas da Holandija ima njenu "punu podršku i solidarnost" posle izjave turskog predsednika u kojima je on holandsko ponašanje prema turskim ministrima i zabranom da udju u Holandiju uporedio s nacizmom.

Odnosi Turske sa Holandijom i Nemačkom poslednjih dana su veoma zategnuti jer je Holandija zabranila turskim ministrima da dodju na skup turske zajednice u Roterdamu, dok su nemačke gradske vlasti otkazale tri skupa namenjena promociji referenduma o jačanju predsedničkog sistema u Turskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track