Putinovom kumčetu policija prevrnula kuću
Foto: Rojters

Ruska Paris Hilton na meti

Putinovom kumčetu policija prevrnula kuću

Planeta -
TV zvezda Ksenija Sobčak, odnedavno vatrena opozicionarka, poznata je po skandalima, oštrom jeziku, bogatstvu, ali i bliskim porodičnim vezama s Putinom

MOSKVA - Ruska televizijska zvezda Ksenija Sobčak (1981) od ranije je poznata po skandalima, oštrom jeziku, ličnom bogatstvu, ali i bliskim porodičnim vezama sa predsednikom Vladimirom Putinom, a od nedavno - postala je i vatrena opozicionarka i redovan učesnik političkih mitinga i javnih debata.

Dan uoči opozicionog "Marša miliona", policija je pretresla njen stan i pronašla i oduzela ogromnu svotu novca, a posle jučerašnjeg razgovora sa istražiteljima koji je trajao oko šest časova rekla je da joj je oduzet i pasoš, a sve to zbog njene opozicione delatnosti.

"Marš miliona" je propustila, kao i neki opozicioni lideri, zbog službenog razgovora u policiji koji je održan u vreme demonstracija.

"Kada izražavaš svoj građanski stav, ne računaj na posao", rekla je Sobčakova po izlasku iz policije naglašavajući da joj je propao radni dan, dodajući ironično da je puštena posle šest časova jer su "istražitelji bili dobri".

Ona je ispričala da je grupa policajaca upala u njen stan u nedelju rano ujutru dok je još spavala, kao i da im je otvorila vrata, jer je mislila da je došla kućna pomoćnica koju je očekivala, ali da ne zna zbog čega se zapravo našla na meti istrage i zašto je policija pretresala njen stan.

"Navedena sam kao svedok nereda na mitingu 6. maja, uprkos činjenici da tamo nisam bila, kao i da sam objasnila razloge zbog kojih nisam išla na miting. Samo sam kao politikolog dala prognozu o onome što bi tamo moglo da se desi. Iz nekog nepoznatog razloga pozvana sam kao svedok", navela je Sobčkova - po obrazovanju diplomirani politikolog.

U vezi sa neredima na mitingu "Marš milona" koji je održan u Moskvi ispitano je još nekoliko lidera opozicije i njihove stanove policija je takođe pretresla, oduzela im je kompjutere i telefone, ali kod Sobčakove je pronađeno i oko milion i po evra, 480.000 dolara i oko pola milona rubalja u kešu.

Upravo taj novac koji je bio uredno složen u koverte i zaključan u sefu izazvao je najviše pažnje u javnosti, ali Sobčakova je na svoj način objasnila da zarađuje više od dva miliona dolara godišnje, da držanje novca u stanu nije ilegalno, da je planirala renoviranje stana, kao i da je opljačkana.

Iako se Sobčakova žalila na to da su istražitelji preturali po njenim privatnim pismima i čitali ih naglas, da su joj oduzeli lične stvari, kao i da se podatak o boji donjeg veša koji je nosila tog jutra pojavio uskoro u medijima, čini se da bi najviše razloga za zabrinutost trebalo da ima zbog pronađenog novca ukoliko ne bude mogla da dokaže njegovo poreklo i prikaže poresku uplatu.

Ipak, ona kaže da je sve što joj se događa kafkijanski proces i da strahuje da će joj policija možda podmetnuti drogu kako bi je provukla kroz blato i krivično osudila.

"Službeni pas je otkrio u mom stanu neki paketić koji sam prvi put videla. Već sam pomislila da je kokain ili nešto slično što su mi podmetnuli, ali se ispostavilo da je lavanda koju je ostavila kućna pomoćnica. Nisam sigurna da neće pokušati da mi podmetnu drogu", kazala je Sobčakova.

Da li je nepredvidiva Ksenija Sobčak, zbog sklonosti prema skandalima poznata još i kao "ruska Paris Hilton", zaista spremna kao što tvrdi, da rizikuje i da izgubi, da bi Rusija bila "slobodna demokratska zemlja" ili je njen trenutni opozicioni angažman sračunat, zbog popularnosti, ne može sa sigurnošću da se tvrdi.

Dobar deo javnosti sumnjičavo gleda na njeno "disidentsko stradanje" pre svega zbog činjenice da je veoma bogata i uticajna, ali i zbog nikada potvrđene, a ni demantovane priče da ju je krstio Vladimir Putin, koji je bio prijatelj njenog pokojnog oca Anatolija, nekadašnjeg gradonačelnika Sankt Peterburga.

O tome svedoče i zvižduci kojima je bila izložena kada je govorila na skupovima opozicije, jer su mnogi okupljeni građani u njoj videli provokaciju i oličenje sistema protiv kojeg su podigli glas.

O svojim vezama sa Putinom ona ne govori javno, a na pitanje da li će se predsednik pojaviti na narednom parastosu njenog oca, ona je odgovorila da to nije pitanje za nju nego za Putina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track