(VIDEO) ONI UČE DŽIHADISTE DA KOLJU: Instruktori Islamske države dolaze sa Zapada
Foto: Malhama Taktikal

Sejači zla

(VIDEO) ONI UČE DŽIHADISTE DA KOLJU: Instruktori Islamske države dolaze sa Zapada

Planeta -

Nose najmodernije pancirke i kacige, nose najmodernije uniforme i naočare, ali za razliku od velike većine plaćenika, oni ne dolaze iz zapadnih zemalja. Malhama Taktikal obučava džihadiste po Siriji, a već sada su dobili nadimak "Blekvoter džihada", prema zloglasnim američkim plaćenicima.

Blekvoter je svojevremeno bio najzloglasnija jedinica koje je bila poznata po brojnim zločinima u Iraku nakon američke invazije 2003. godine. Kako se prisetio novinar Independenta, dan kad se sve promenilo za američke plaćenike dogodio se krajem 2007. godine. Zaposleni Blekvotera otvorili su vatru po civilima i više od 17 osoba izgubilo je živote, a četrdesetak ljudi je ranjeno.

Četvorica čuvara su kasnije osuđena zbog tog zločina, ali Blekvoter je nastavio nesmetano da radi i sarađuje s američkim vlastima. Da će se ta lukrativna saradnja i nastaviti daje za naslutiti činjenica da je sestra osnivača Blekvotera sada ministarka u kabinetu Donalda Taumpa. Betsi De Vos, Trampova ministarka obrazovanja, sestra je Erika Prinsa, osnivača Blekvotera.

Malhama, kako je i naziv za Sudnji dan u nekim eshatološkim tumačenjima islama, verojatno nikad neće završiti na sudu za ratne zločine, ali njihovi neprijatelji imaju sve više razloga da ih uhvate ili ubiju. Desetak instruktora, većinom iz centralne Azije, prošle godine bilo je toliko hrabro da su čak preko Fejsbukovih oglasa tražili saradnike.

Preko Jutjuba svima pokazuju kako su obučavali džihadiste u Siriji, a usput daju i savete kako ispravno baratati raznim automatskim oružjem. Osnivač, Abu Rofik, navodno je iz Uzbekistana i tvrdi da je služio u VDV-u, ruskoj padobranskoj jedinici. Njihove usluge tražene su širom Azije, od pustinja Sirije, do pustinja zapadne Kine. Zbog svega toga, našao se na meti ruskih i turskih operativaca. Navodno je prošlog meseca u Idlibu upravo on bio meta vazdušnog udara u kom su poginuli njegova surpuga i mladi sin, a on je navodno preživeo.

Barem ako je verovati džihadistima koji sarađuju s njime. Abu Rofik navodno je prvi put došao u Siriju 2013. godine kad je video da bi pobunjenicima dobro došla konkretna obuka. Prvo je dovodio iskusne borce sa Kavkaza pre nego se odlučio da pokrene Malhame sa desetak saradnika početkom 2016. godine. Islamisti sa Kavkaza u Siriji su stekli ugled kao najuporniji strani borci. Na kraju krajeva, drugi čovjek ID-a, Abu Omar Al-Šišani, bio je Čečen.

Salah Abdulhamid Avad, kaže da je prošao kroz Malhamin kamp za obuku dok se borio u redovima Džabt al-Nusre, al-Kaidinog lokalnog ogranka. Kaže da se pridružio grupi zato što su oni bili najbolji borci protiv Asadovog režima, a ne zbog neke preterane odanosti njihovoj ideologiji.

"Nitko nije davao dobru obuku, niko nije imao dobre učitelje, osim kad su nam došli Uzbeci. Svi su bili dosta mladi, ali kažu da su prošli rusku vojsku. Bili su profesionalci i imali su dobru opremu", priča Salah. On kaže da su njegovi borbeni dani završili, barem za sad. Borio se u Alepu i među poslednjima je izišao iz opsednutog grada i jedno vrijeme je proveo u Idlibu. Priča da je mogao izdržati samo desetak dana.

"Nije stvar u granatiranju. Mogu to izdržati jer sam izdržao i gore u Alepu. Ali ponekad jednostavno moraš se odmoriti. Strancima, kao Malhami, je lako. Oni mogu otići kad žele, ali mi Sirijci moramo ostati i suočiti se s posledicama svega što se dogodilo", kaže Salah.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track