(VIDEO) ŠEF RUSKIH TAJNIH SLUŽBI UPOZORAVA: Strani špijuni napadaju Putina i Rusiju!
Foto: AP

Pokušaji destabilizacije

(VIDEO) ŠEF RUSKIH TAJNIH SLUŽBI UPOZORAVA: Strani špijuni napadaju Putina i Rusiju!

Planeta -

MOSKVA - Strane obaveštajne službe pojačale su pokušaje da destabilizuju Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina.

To je poruka s jučerašnjeg sastanka Saveta za bezbednost Ruske Federacije u Astrakanu.

- Destruktivne aktivnosti stranih specijalnih službi, čiji je cilj destabilizacija Rusije i političke, ali i društvene situacije u zemlji, drastično su pojačane - poručio je Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta za bezbednost RF.

On je podsetio da su ukrajinske vlasti već objavile da su organizovale sabotaže po Rusiji, a da slične napade tek treba očekivati.

- Situaciju karakteriše pojačan nivo terorističkih i ekstremističkih pretnji. Radikalni nacionalisti i religijske grupe predstavljaju veliku pretnju, kao i ekstremistički manifesti na internetu. Osim toga, moguće je da su se državljani Rusije koji su se borili na strani terorista u Siriji sada vratili u zemlju - poručio je Patrušev.

- Posebni napadi dešavaju se na informatičkom polju. Međutim, problem je što je znanje stručnjaka za bezbednost o informatici slabo. Od svih eksperata zaduženih za zaštitu poverljivih informacija, samo šest odsto njih je prošlo specijalizovanu obuku na polju informatičke bezbednosti - rekao je šef tajnih službi.

Patrušev je naglasio da su ruski agenti u 2016. godini sprečili dva teroristička napada, a dogodilo se 119 terorističkih i 110 ekstremističkih kriminalnih dela.

Američki stručnjak za sajber-bezbednost Džoel Harding tvrdi da su jučerašnje priče o sabotaži i subverziji laž i da je reč o „fabrikovanju neprijatelja koji ne postoji kako bi se napravila spoljna pretnja i time skrenula pažnja naroda s korupcije u zemlji“.

Kup konfederacijaODBRANA FUDBALERANikolaj Patrušev upozorio je da je neophodno pojačati budnost tajnih službi pred fudbalski Kup konfederacija 2017.- Neophodno je više pažnje posvetiti zaštiti vitalnih objekata, kao i kompleksa za smeštaj i trening takmičara - poručio je on.

Virus hara KremljomPUTIN: NISMO SAČUVALI MEDVEDEVARuski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče da se premijer Dmitrij Medvedev razboleo od gripa.- Čini se da epidemiološka situacija u zemlji ide nabolje. Međutim, situacija je i dalje ozbiljna. Ni Dmitrij Medvedev nije uspeo da se sačuva - rekao je Putin.On je zatražio od ministarke zdravlja Veronike Skvorcove da ga obaveštava o razvoju situacije, prenosi Sputnjik.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track