(VIDEO) OVO JE PRAVI TOČAK NESREĆE: Onaj na kom se zaustavi, juri ga policija i čitav grad
Foto: Printscreen Youtube

Čudna metoda

(VIDEO) OVO JE PRAVI TOČAK NESREĆE: Onaj na kom se zaustavi, juri ga policija i čitav grad

Planeta -

Jedan šerif sa Floride dosetio se neobične metode hvatanja kriminalaca. Vejn Ajvej, šerif okruga Brevard, svakog utorka u 20 sati stane ispred kamere i zavrti "Kolo begunaca" sa imenima i fotografijama deset traženih zločinaca.

Onaj na kom se kolo zaustavi, kom se nesreća osmehne, naziva se nesrećnim dobitnikom. Njegova fotografija i ime ispune kadar, šerif priča priču o zločinu koji je begunac počinio, a gledaoce poziva da ako znaju nešto ili su ga videli, obaveste lokalnu policijsku stanicu.

Publicitet koji begunci na taj način dobiju doveo je do hvatanja više njih, kako kažu kritičari šerifove inovacije, zato što se na taj način jača "želja javnosti da se kriminalac kazni". Međutim, šerif Ajvej brani svoj metod. "Ako ne želite da budete u "Kolu begunaca", nemojte se baviti kriminalom", poručuje on.

Ova obrnuta igra na sreću traje već 18 meseci. "Kolo begunaca" ne pojavljuje se, naravno, na televiziji. Svake nedelje osvane na FB stranici šerifove kancelarije. Ajvej ističe da je emisija duhovita i uspešna. Begunce, kaže, prijavljuju ne samo građani, nego i njihove porodice. Neki se čak predaju sami, a šerif u emisiji uvek navede gde i kako to mogu da učine.

"Cilj emisije je da ih podstakne da učine pravu stvar. Neki to učine. Često nam kažu da su se videli u emisiji ili da su im njihove porodice javile da su bili na "Kolu begunaca"", objašnjava šerif. Uprkos kritikama, šerif tvrdi da je okrug koji broji 600.000 stanovnika dobro primio njegov metod za dovlačenje prestupnika pred lice pravde. To potvrđuju, ističe, komentari i reakcije na Fejsbuku.

"Gde god dođem, građani mi kažu da gledaju "Kolo begunaca". Njegovu vrednost vide ne samo u tome da se begunce makne sa ulice, nego i u tome što se na taj način angažuje cela zajednica", objašnjava šerif Ajvej.

"Kolo bjegunaca" početak ima u kampanji pod nazivom "Prijavite ih utorkom" u sklopu koje je svaki utorak šerifova kancelarija na FB objavljivala fotografiju jednog begunca, tražeći od građana informacije o tome znaju li gde se osoba sa fotografije nalazi. Primećen je porast uspeha u hvatanju kriminalaca od čak 88 odsto. Kancelarija je uskoro odlučila da podigne šou na viši nivo i unese dozu televizijskog glamura. "Kolo begunaca" napravljeno je zato po uzoru na "Kolo sreće" i po svim efektima i muzici baš nimalo ne zaostaje za TV šouom po kojem je dobio ime.

Uhvaćeni begunci budu precrtani i kraj njihove fotografije stoji natpis "Dolijao!" pa je lako pratiti uspešnost šerifove emisije. A da se šerifova kancelarija dobro zabavlja, svedoči "Lejdiz najt" - veče posvećeno isključivo begunkama. A, stvari su i ozbiljne. Trenutno šerifova kancelarija sarađuje sa Odsekom za sociologiju Univerziteta centralne Floride kako bi se utvrdile prave brojke i evoluirao uspeh pristupa.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Gledali ste ih bezbroj puta, a OVO vam je promaklo: Najveće greške u domaćim filmovima

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track