Najnovije vesti

ERDOGAN PRETI SLANJEM 3 MILIONA IZBEGLICA: EU može da zaboravi na sporazum koji smo imali
Foto: AP

Ozbiljno zaoštravanje situacije

ERDOGAN PRETI SLANJEM 3 MILIONA IZBEGLICA: EU može da zaboravi na sporazum koji smo imali

Planeta

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zapretio je danas suspendovanjem sporazuma sa Evropskom unijom o migrantima iz marta 2016. godine, kojim je drastično smanjen njihov priliv u Evropu, zbog nedavnih tenzija s nekoliko zemalja članica EU.

Pojedine članice EU zabranile su turskim zvaničnicima da prisustvuju političkim skupovima na njihovoj teritoriji uoči održavanja referenduma o ustavnim promenama i širenju predsedničkih ovlašćenja u Turskoj.

 

Erdogan je u televizijskom obraćanju rekao da EU "može da zaboravi" na sporazum o izbeglicama.

 

Turska se sporazumom obavezala da će zadržati oko tri miliona izbeglica koje žele da krenu put EU, u zamenu za značajna finansijska sredstva i viznu liberalizaciju.

 

 

On je optužio EU zato što se nije držala obećanja i nije odobrila viznu liberalizaciju za gradjane Turske koji žele da putuju u Evropu.

 

Turski predsednik oštro je kritikovao odluku Evropskog suda pravde da kompanije mogu svojim pravilnikom da zabrane isticanje verskih simbola na radnom mestu, poput nošenja muslimanske marame.

 

Diplomatski odnosi Holandije i Turske su prekinuti pošto holandske vlasti nisu dozvolile turskim ministrima da udju u zemlju i obrate se na skupu podrške referendumu o većim ovlašćenjima turskog predsednika.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

VESTI KURIR TV 16.03.2017

 


 

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...