TRAMP POSLE SASTANKA SA MERKELOVOM: Nemačka nam duguje ogromnu količinu novaca!
Foto: Reuters

Predsednik SAD ne želi da ćuti

TRAMP POSLE SASTANKA SA MERKELOVOM: Nemačka nam duguje ogromnu količinu novaca!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da je imao "odličan sastanak" sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali je optužio Berlin da NATO-u duguje "ogromne količine novca" i pozvao Nemce da Amerikancima više plaćaju za odbranu koju im pružaju.

"Uprkos onome što ste čuli iz lažnih vesti, imao sam odličan sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Bez obzira na to, Nemačka duguje ogromne količine novca NATO-u i SAD moraju biti više plaćene za moćnu i veoma skupu odbranu, koju obezbeđuju Nemačkoj", naveo je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Tramp je juče tokom sastanka preneo Merkelovoj da snažno podržava NATO, ali da saveznici moraju da "plate ono što duguju".

"Mnoge države duguju ogromne sume novca i ta situacija nije pravedna prema Sjedinjenim državama", rekao je Tramp na početku zajedničke konferencije za štampu sa Merkelovom u Beloj kući.

On je istakao da te države moraju da plate svoj deo kako bi dobile obećanje da će ih ostatak Alijanse braniti, preneo je AP.

Merkelova je rekla da ohrabruje Trampova podrška NATO-u i obećala da će Nemačka povećati svoj doprinos.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Nemački Bild preneo je u petak da je šef Bele kuće, posle razgovora u četiri oka u Ovalnom kabinetu, odbio da pruži ruku kancelarki pred novinarima.

Tramp je prethodno srdačno dočekao kancelarku ispred Bele kuće kada su se rukovali. Tokom susreta nemačke kancelarke i predsednika SAD, ona je nastupala suvereno, dok je Tramp bio vidno napet, ali sastanak nije prošao loše, ocenio je nemački Dojče vele (DW).

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track