TURSKA BESNA ZBOG OKUPLJANJA KURDA U NEMAČKOJ: Erdogan pozvao nemačkog ambasadora na razgovor!
Foto: Reuters

Uručili mu žestok protest

TURSKA BESNA ZBOG OKUPLJANJA KURDA U NEMAČKOJ: Erdogan pozvao nemačkog ambasadora na razgovor!

Planeta -

Turske vlasti danas su pozvale na razgovor nemačkog ambasadora žestoko protestujući protiv skupa kurdske zajednice u Frankfurtu, saopštila je služba predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i dodala da je u pitanju "skandal".

Oko 30.000 ljudi, uglavnom kurdskog porekla, okupilo se u subotu u Frankfurtu tražeći "demokratiju u Turskoj" i "slobodu za Kurdistan".

Nemačka policija je saopštila da se skup, tokom kojem su okupljeni nosili zastave Radničke partije Kurdistana (PKK) i postere kurdskog lidera Abdulaha Odžalana, završio mirno i dodala da nije intervenisala da ukloni zastave PKK-a ali je fotografisala one koji su ih nosili i oni će kasnije biti sudski gonjeni.

Okupljeni su se izjasnili i protiv referenduma o uvodjenju predsedničkog sistema u Turskoj, koji je zakazan 16. aprila."Nemačka je juče (u subotu) uradila nešto skandalozno", izjavio je Erdoganov portparol Ibrahim Kalin za turski program televizije Si En EN i dodao da su na skupu istaknute zastave "terorističke grupe" PKK.

Kalin je rekao da je zbog toga nemački ambasador pozvan na razgovor i da mu je uručen "žestok protest". Turska godinama optužuje Nemačku da pruža utočište Kurdima i PKK-u, koju smatra terorističkom organizacijom.Nemačka smatra te optužbe aspurdnim.U Nemačkoj živi velikih broj Turaka ali i Kurda.

(Beta-AFP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 5.epizoda SPECNAZ : Ovo su najelitnije ruske specijalne jedinice!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track