NIJE BILA SIGURNA VEĆINA ZA PROMENU: Obamaker za sada opstao
Foto: Reuters

Nije stigao do Kongresa

NIJE BILA SIGURNA VEĆINA ZA PROMENU: Obamaker za sada opstao

Planeta -

Republikanska većina je povukla akt o promeni zakona o zdravstvenoj zaštiti koji je donela administracija bivšeg predsednika Barama Obame - Obamaker.

Predsedavajući Kongresa Pol Rajan je otkazao glasanjo o ovom zakonu po drugi put, protiveći se Donaldu Trampu koji je zapretio da će napustiti reformu zdravstvenog sistema ako akt ne prođe.

Rajan se danas sastao sa Trampom koj ga je obavestio da nije obezbedio većinu za izglasavanje zakona. Glavni predmet razgovora je bio ko je odgovoran za zakon i da li će Tramp preuzeti delić odgovornosti ako on ne prođe.

Portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je da je Donald Tramp siguran da je urađeno sve što je bilo u moći njegove administracije da se pridobije 216 glasova potrebnih za usvajanje novog zakona kojim bi bile poništene reforme zdravstvenog sistema Baraka Obame.

Rasprava o Obamakeru najpre je bila zakazana za četvrtak, ali je glasanje odloženo zbog manjka podrške, Tramp je zapretio da danas mora da se glasa ili neće biti ukidanja Obamakera.

U pokušaju da pridobije podršku konzervativaca, vodeći republikanci u Predstavničkom domu su predložili amandman koji bi ukinuo obavezu osigravajućih kuća da pokrivaju deset unapred određenih usluga, poput porodiljskog odsustva i nege mentalnog zdravlja.

Konzervativci su tražili uklanjanje te i drugih obaveza koje trenutni zakon nameće osiguravajućim kućama, uz obrazloženje da one podižu cene premija.

Cilj zakona o zdravstvenoj zaštiti bivšeg predsednika bio je smanjenje broja zdravstveno neosiguranih Amerikanaca, a više desetina hiljada fimi pozvano je da plaćaju deo zdravstvenog osiguranja za svoje radnike.

Poraz republikanaca, odnosno neusvajanje novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, pokrenulo bi pitanja o Trampovoj sposobnosti da ubuduće obezbedi podršku u svojoj partiji.

(CNN/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track