STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA KATASTROFU: Kim Džong-un uskoro sprema još jedan NUKLEARNI TEST!
Foto: Printscreen Wall Street Journal I Rojters

Satelitski snimci otkrivaju

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA KATASTROFU: Kim Džong-un uskoro sprema još jedan NUKLEARNI TEST!

Planeta -

Najnoviji satelitski snimci ukazuju da je moguće da se Severna Koreja nalazi u završnoj fazi priprema za novu nuklearnu probu, tvrde danas američki analitičari.

Na snimcima napravljenim 25. marta vide se četiri vozila ili prikolica sa opremom na ulazu u objekat za testiranje nuklearnog oružje Pungje-ri, dok su kominikacioni kablovi razmešteni po zemlji.

"Oprema bi verovatno bila iskorišćena za iniciranje probe, prikupljanje podataka od eksplozije i njihovu analizu", kaže se u projektu 38 Sever Američko-korejskog instituta na univerzitetu Džons Hopkins, prenosi AFP.

Istražitelji su primetili da se voda ispumpava i odvodi nizbrdo kako bi tunel bio suv za smeštaj opreme za praćenje ili komunikacije.

"Kombinacija ovih faktora snažno ukazuje da su u toku pripreme za test, uključujući instaliranje instrumenata", kažu istražitelji.

Prošle nedelje je i američka vojska došla do sličnog zaključka nakon praćenja aktivnosti u nuklearnim postrojenjima Severne Koreje.

Pjongjang je prošle godine izveo dve nuklearne probe i lansirao više raketa u okviru nastojanja da razvije rakete dugog dometa sa nuklearnim bojevim glavama.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track