LIBANSKI PREMIJER UPOZORAVA: Zbog sirijskih izbeglica prete građanski nemiri
Foto: Reuters (19.1.2017)

Šokantno

LIBANSKI PREMIJER UPOZORAVA: Zbog sirijskih izbeglica prete građanski nemiri

Planeta -

Libanski premijer Saad Hariri apelovao je na međunarodnu zajednicu da investira u infrastrukturu i obrazovni sistem njegove zemlje da bi se olakšao ogroman teret koji podnosi zbog prihvata više od milion sirijskih izbeglica.

U obraćanju grupi novinara uoči konferencije o podršci Siriji 5. aprila u Briselu, Hariri je rekao da je Liban "stigao do tačke pucanja".

On je rekao da će u Briselu predstaviti sveobuhvatan plan za rešavanje problema sirijskih izbeglica i tražiti međunarodnu pomoć.

"Međunarodna zajednica mora da shvati da Liban ne može da plati cenu nerešenog konflikta u Siriji", rekao je on danas.

Hariri je takođe naveo da postoje tenzije između Libanaca i Sirijaca koje bi mogle da prerastu u građanske nerede.

Liban koji je imao četiri miliona stanovnika pre 2011. i početka rata u susednoj Siriji i koji je od tada primio više od milion Sirijaca postao je "jedan veliki izbeglički kamp", rekao je Hariri.

"To pitanje je stiglo do tačke pucanja... Želimo da nas međunarodna zajednica sasluša i da razume da je Liban suočen s krizom", rekao je on.

Od početka sirijskog sukoba Bejrut i međunarodne organizacije su više puta označili kao teško stanje ekonomski i socijalni teret koji predstavljaju izbeglice, ali Hariri navodi da je situacija sada teža nego ikad.

On je naveo primer pritska na libanske škole gde je za šest godina broj đaka porastao sa 200.000 na 450.000.

(Beta AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track