UMRO KREATOR LGTB ZASTAVE: Iznenada preminuo Gilbert Bejker (65)!
Foto: Profimedia

UMRO KREATOR LGTB ZASTAVE: Iznenada preminuo Gilbert Bejker (65)!

Planeta -

Barjak napravljen 1978, za Dan slobode homoseksualaca u San Francisku, ubrzo je postao simbol svetske LGBT populacije

SAN FRANCISKO - Gilbert Bejker, koji je napravio čuvenu zastavu duginih boja, preminuo je u snu u 65. godini u Njujorku, objavio je San Francisko kronikl.Bejker je 1978. napravio zastavu za obeležavanje Dana slobode homoseksualaca u San Francisku. Ta manifestacija je kasnije prerasla u gej paradu, koja se danas održava širom sveta u većim gradovima.

Ideja različitostiNjegova zastava, koja ima osam boja, ubrzo je postala simbol svetske LGBT populacije.- Želeo sam da prenesem ideju različitosti i inkluzije koristeći nešto iz prirode da predstavlja našu seksualnost. Mislio sam da moramo da imamo zastavu koja će biti naš simbol, da smo kao narod ili pleme - rekao je Bejker u jednom intervjuu.Poštu poznatom aktivisti odali su brojni prijatelji i poznanici.- Duga je proplakala. Naš svet je postao manje šaren bez tebe, ljubavi. Gilbert nam je podario zastavu koja nas je sve ujedinila. Sad smo se ujedinili u bolu - naveo je scenarista Dastin Lens Blek.Moderni LGBT pokretNjegova originalna zastava imala je osam boja (ružičastu, crvenu, narandžastu, žutu, tirkiznu, indigo i ljubičastu). Kasnije je modifikovana i iz nje su izbačene ružičasta i indigo, a plava i tirkizna su zamenile mesto.

Simbol tolerancijeIMA OSAM BOJASve boje na zastavi simbolišu nešto. Tako ružičasta predstavlja seksualnost, crvena život, narandžasta izlečenje, žuta sunčevu svetlost, zelena prirodu, tirkizna umetnost, indigo harmoniju i ljubičasta ljudski duh.

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track