(VIDEO) TRAMP HOĆE DA ISPRAŠI KIMA: Severnu Koreju možemo da sredimo i bez Kine
Foto: Fonet/AP

Vatreno

(VIDEO) TRAMP HOĆE DA ISPRAŠI KIMA: Severnu Koreju možemo da sredimo i bez Kine

Planeta -

VAŠINGTON - Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio je da su SAD spremne da deluju samostalno ako Kina ne zauzme tvrdji stav protiv Severne Koreje i njenog nuklearnog programa.

Tramp je to rekao nekoliko dana pred dolazak predsednika Kine Sija Đinpinga u posetu Americi.

Dvojica predsednika sastaće se na Trampovom imanju Mar-a-Largu na Floridi i Severna Koreja je jedno od glavnih pitanja uz trgoviu i teritorijalne sporove u Južnom Kineskom moru.

"Da, razgovaraćemo o Severnoj Koreji. I Kina ima ogroman uticaj nad Severnom Korejom. Kina će ili rešiti da nam pomogne sa Severnom Korejom ili neće, i ako to urade to će biti vrlo dobro za Kinu, a ako ne urade neće biti dobro ni za koga", rekao je Tramp.

Portparol Stejt departmenta rekao je kasno sinoć da je državni sekretar SAD Reks Tilerson bio u kontaktu sa jednim od vodećih kineskih zvaničnika o predstojećoj poseti Đinpingovoj poseti. Tramp je u intervjuu rekao da je trgovina podsticaj za Kinu da radi sa SAD ali je dodao da bi SAD "potpuno" mogle da deluju na situaciju u Severnoj Koreji bez pomoći Kine. Upitan kako to misli da uradi Tramp je odgovorio:

"Neću da vam kažem. Znate, nisam ja SAD iz prošlosti gde vam mi kažemo gde ćemo da pogodimo Bliski istok".

Kina pruža diplomatsku i ekonomsku pomoć svom susedu Severnoj Koreji, ali navodi da je njen uticaj na severnokorejskog lidera Kim Džong-una ograničen. Odnosi SAD i Kine bili su neizvesni od Trampovog izbora. Tokom izborne kampanje on je optužio Kinu za nefer trgovinsku praksu i pretio da će podići uvozne poreze na kineske proizvode i proglasiti da Peking manipuliše valutom. Nije jasno da li će Tramp sprovesti bilo koju od ovih pretnji, navodi AP.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 7.epizoda Merkava : Ovaj tenk je borbena "kočija" Izraelske armije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track