(VIDEO) UKRAJINSKI VOJNIK: NATO instruktori ne znaju ni redenik da napune, a nas su došli da uče
Foto: Ministarstvo Odbrane Ukrajine

Bruka!

(VIDEO) UKRAJINSKI VOJNIK: NATO instruktori ne znaju ni redenik da napune, a nas su došli da uče

Planeta -

Ukrajinski dobrovoljac Roman Donik i drugi korisnici društvenih mreža ismejali su foto-reportažu o tome kako instruktori NATO-a obučavaju ukrajinske vojnike za takozvanu “antiterorističku akciju” u Lavovu, a koju je objavilo Ministarstvo obrane Ukrajine.

Na slici koju je Donik objavio na svom profilu na Fejsbuku vidi se da vojni instruktiri NATO-a ne znaju da rukuju oružjem koje se upotrebljava u ukrajinskoj vojsci.

Posle takve obuke nijedan ukrajinski vojnik nije znao ni da napuni redenik mitraljeza, poznate "Duške", da ne pričamo o složenijim radnjama, žali se on.

"Poljski stručnjaci, koji nemaju iskustva u radu sa mitraljezom 'Degtjarev-Špagin', DShK, žele da napune redenik streljivom, a nisu skinuli poklopac okvira nego guraju kroz njega. Osim toga, treba znati da u redenik ide streljivo potpuno različito u smislu balistike, težine i probojne moći, da je zastrašujuće razmišljati o mogućim posledicama”, napisao je šokirani Donik dodajući da s takovom obukom nije čudo što ukrajniska vojska gubi na istoku zemlje.

Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine
Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine

Nedavno je predsednik Ukrajine Petar Porošenko priznao da su ukrajinske jedinice koje su pretrpele katastrofalan poraz u februaru 2015. u Debaljcevu obučavali američki instruktori.

Nema sumnje da su mnogi Ukrajinci likovali kada su videli fotografiju poljskog instruktora kako petlja s redenikom i okvirom čuvene "Duške", koja je mačji kašalj za vojnike iz svake bivše sovjetske republike i veoma je efikasna i posle skoro sto godina od proizvodnje (1938). I dok mnogi optužuju NATO instruktore da ne znaju ni osnovne vojne poslove, ni Natovci ne štede reči pokude za ukrajinsku vojsku, za koju kažu da je korumpirana, neprofesionalna i osiromašena.

Evo kako to rade pripadnici samoodbrane Donbasa:

(Logično.com, Fejsbuk)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 7.epizoda Merkava : Ovaj tenk je borbena "kočija" Izraelske armije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track