TERORISTA IZ SANKT PETERBURGA BOMBAŠ-SAMOUBICA! Imao 23 godine, bombu uneo u rancu, pobio 14 LJUDI!
Foto: Printscreen/ Twitter

Nove informacije

TERORISTA IZ SANKT PETERBURGA BOMBAŠ-SAMOUBICA! Imao 23 godine, bombu uneo u rancu, pobio 14 LJUDI!

Planeta -

Teroristički napad u Sankt Peterburgu, u kojem je poginulo 14 ljudi, a desetine su ranjene, izvršio je terorista-samoubica, javio je Interfaks, pozivajući se na izvore u istražnim organima.

Za eksploziju u metrou u Sankt Peterburgu odgovoran je državljanin Rusije poreklom iz Centralne Azije, izjavio je danas visoki kazahstanski bezbednosni zvaničnik Nurgali Bilisbekov, dodajući da osumnjičeni nije iz Kazahstana.

On je rekao da kazahstanski Nacionalni bezbednosni komitet tesno sarađuje sa ruskim bezbednosnim službama i razmenjuje informacije o istrazi.

Ruska agencija Interfaks prenela je, pozivajući se na kirgistanske bezbednosnu službu, da je osumnjičeni za eksploziju najverovatnije ruski državljanin rođen u Kirgistanu.

Još nema zvanične potvrde ovih tvrdnji.

Vlasti su ustanovile identitet osumnjičenog za napad u metrou u Sankt Peterburgu, kada je između dve stanice, najverovatnije u tunelu, došlo do eksplozije, rekao je izvor Interfaksa upućen u preliminarne podatke istrage.

"U skladu sa informacijama, eksplozivnu napravu aktivirao je terorista-samoubica. Prema preliminarnim podacima, to je 23-godišnji muškarac iz srednje Azije", rekao je taj izvor.

(VIDEO) PUTIN POLOŽIO CVEĆE ŽRTVAMA EKSPLOZIJE U METROU: Ruski predsednik samo što nije zaplakao

Kako se precizira, on je eksplozivnu napravu u metro uneo u rancu.

Prethodno je Rojters preneo da je, prema pronađenim dokazima, napadač bio povezan sa radikalnom islamističkom grupom koja je zabranjena u Rusiji.

Inače, muškarac koji je ranije primećen na bezbednosnim kamerama i naveden kao osumnjičeni, u međuvremenu se sam prijavio policiji i rekao da nije povezan sa napadom, navodi Interfaks.

PUTIN KRENUO U OSVETU ZBOG NAPADA U METROU: Ruski bombarderi satiru položaje islamista u Siriji

Agencije su ranije javile da je Rusija raspisala poternice za dve osobe – jedna od njih osumnjičena je za postavljanje eksploziva u vagonu metroa, a druga za ostavljanje bombe na samoj stanici metroa.

Portparolka ruskog istražnog komiteta Svetlana Petrenko izjavila je da članovi tog komiteta ispituju sve okolnosti eksplozije, kao i da specijalni tim iskusnih istražitelja i forenzičara sakuplja sve delove materijala nađene na licu mesta i ispituje sve svedoke.

7 najkrvavijih terorističkih napada u Rusiji

STRAVA U SANKT PETERBURGU: Broj poginulih porastao na 11, a povređenih na 45 osoba

Tokom dana pojavljivali su se različiti podaci o broju poginulih i povređenih, a prema poslednjim podacima, u eksploziji je poginulo 11 osoba, a 45 je povređeno.

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je tokom večeri sastanak sa obaveštajnim službama zbog napada, i položio cveće na mestu eksplozije.

(FOTO) OVAKVIM ORUŽJEM JE NAPRAVLJEN MASAKR U RUSKOM METROU: Naprava kućne izrade izazvala haos

U blizini stanice metroa su i građani tokom dana ostavljali cveće i palili sveće za žrtve napada za koji je tužilaštvo u prvim zvaničnim izjavama potvrdilo da je bio teroristički.

Gradske vlasti Sankt Peterburga proglasile su za utorak, sredu i četvrtak trodnevnu žalost.

(VIDEO) HRONOLOGIJA UŽASA: Svi veliki teroristički napadi u Rusiji poslednjih nekoliko godina

SVEDOK UŽASA IZ METROA: Evo šta je videla žena koja je bila na mestu napada

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track