EPIDEMIJA TIFUSA NA NOVOM ZELANDU: Jedan mrtav, 14 u bolnici
Foto: Profimedia, 0077083848

Pili zaraženu vodu

EPIDEMIJA TIFUSA NA NOVOM ZELANDU: Jedan mrtav, 14 u bolnici

Planeta -

VELINGTON - Epidemija tifusa od koje je jedna osoba preminula, a najmanje 14 hospitalizovano pogodila je crkvenu zajednicu u Oklendu na Novom Zelandu, saopštili su danas zvaničnici.

Prema rečima ministra zdravlja Džonatana Kolmana, bolest na Novi Zeland donela je jedna osoba koja je putovala na Pacifička ostrva.

Većina zaraženih obolela je tokom prošle nedelje, a Kolman kaže da nadležni smatraju da do širenja tifusa nije došlo putem kontaminirane vode.

"Dakle, širi se direktnim kontaktom izmedju dve osobe. To je kongregacija koja deli hranu, koja je u bliskom kontaktu", rekao je Kolman. Zvaničnici su saopštili da su svi zaraženi pripadnici crkve Božija skupština Samoe iz Oklenda, a Kolman kaže da je 140 pripadnika kongregacije već testirano i da se smatra da ne postoji rizik za one koji nisu u direktnom kontaktu sa njima.

"Radimo sa crkvom kako bismo pronašli druge eventualno zaražene ljude i to radimo dok oni žale za gubitkom jednog od svojih članova", rekla je klinička direktorka regionalne zdravstvene službe Džulija Piters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja