Najnovije vesti

ORBAN PROTERUJE SOROŠEV UNIVERZITET: Odobren i zakon koji će mu to omogućiti
Foto: Reuters

Ne staje

ORBAN PROTERUJE SOROŠEV UNIVERZITET: Odobren i zakon koji će mu to omogućiti

Planeta

Poslanici iz partije Fides mađarskog premijera Viktora Orbana odobrili su danas predlog zakona o obrazovanju za koji kritičari tvrde da se odnosi na univerzitet milijardera Džordža Soroša, javlja AP.

Predlog zakona modifikuje pravila koja regulišu funkcionisanje 28 stranih univerziteta u Mađarskoj.

Kako navodi AP, Centralnoevropski univerzitet (CEU) tvrdi da predlog zakona direktno utiče na njega i da bi mogao da dovede do njegovog zatvaranja.

Orban, nekadašnji Sorošev stipendista, kritički je nastrojen prema milijarderu poreklom iz Mađarske, optužujući ga da želi da utiče na mađarsku politiku, navodi agencija.

Prošle nedelje on je rekao da je CEU "varao" jer nije imao kampus u državi porekla i jer je izdavao diplome koje su priznavali i Mađarska i SAD, na taj način imajući nepovratnu prednost u odnosu na lokalne institucije.

Američki Stejt department kao i na stotine akademaca i univerziteta izrazilo je podršku CEU, koji je osnovan 1991. i trenutno ga pohađa 1.400 studenata iz 108 država.

Nacrt zakona od vlade Mađarske i SAD zahteva da se dogovore o novim uslovima za poslovanje univerziteta u narednih nekoliko meseci.

Ukoliko dogovor ne bi bio sproveden, CEU bi dobio zabranu upisivanja nove generacije studenata od 1. januara 2018 i morao bi za zaustavi sve obrazovne aktivnosti 2021.

ORBAN NE DA SOROŠU DA ODAHNE: Njegov univerzitet vara, to ne dolazi u obzir!

CRVENI KARTON OD ORBANA: Soroš proglašen za nepoželjnu osobu u Mađarskoj

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VEST 04.04.2017: Ko je ubio 11 ljudi u metrou u Rusiji?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...