(VIDEO) PRONAĐENI OSTACI TERORISTE IZ SANKT PETERBURGA: Evo ko je bio  bombaš samoubica iz metroa!
Foto: Printscreen Facebook

Spremao još veće krvoproliće

(VIDEO) PRONAĐENI OSTACI TERORISTE IZ SANKT PETERBURGA: Evo ko je bio bombaš samoubica iz metroa!

Planeta -

Ruski istražitelji identifikovali su Akbaržona Džalilova (22) kao bombaša samoubicu u jučerašnjem terorističkom napadu u metrou u Sankt Peterburgu.

Istražni komitet saopštio je da se veruje da je Džalilov aktivirao bombu u metrou koja je ubila 14 i ranila više desetina ljudi.

Delovi tela pronađeni su rasuti po trećem vagonu, saopštile su ruske vlasti koje ne da potvrde identitet osumnjičenika. Forenzički stručnjaci pronašli DNK Džalilova na torbi u kojoj je bila druga bomba koja je juče na vreme pronadjena i deaktivirana u stanici metroa u Sankt Peterburgu.

Druga improvizovana bomba u obliku aparata za gašenje požara bila je na drugoj stanici metroa. Tu bombu su, srećom, pronašli i na vreme je deaktivirali.

Međutim, sigurnosne kamere snimile su mladića u crvenoj jakni sa rancem na leđimna i čvrsto stisnutim šakama u kojima je verovatno držao detonatore.

Bombaš samoubica poreklom je iz Kirgistana, većinski muslimanske azijske zemlje koja je dugogodišnji ruski saveznik, a imao je i rusko državljanstvo.

Njegov bivši prijatelj tvrdi da je terorista pre tri godine radio kao suši majstor i da se čak nije ni molio, prenosi Dejli mejl.

Policija veruje da je Džalilov povezan s radikalnim islamistima, a Kremlj je napad opisao kao pretnju upućenu predsedniku Vladimiru Putinu koji je u vreme napada boravio u Sankt Peterburgu.

Oko 500 građana Kirgistana bori se na sirijskom ratištu na strani džihadista. Iz njihovih redova bili su i bostonski bombaši braća Carnaev.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja