Najnovije vesti

SENATOR PRIČAO 15 SATI NA SEDNICI: I na kraju će sve ispasti UZALUD!
Foto: Reuters

Džaba mu trud

SENATOR PRIČAO 15 SATI NA SEDNICI: I na kraju će sve ispasti UZALUD!

Planeta

Demokratski senator Džef Merkli završio je danas 15-časovni govor u kojem je iznosio razloge zašto se njegova partija protivi predlogu predsednika SAD Donalda Trampa za novog sudiju Vrhovnog suda.

Uprkos Merklijevom naporu, demokrate verovatno neće moći da spreče da Senat potvrdi imenovanje sudije Nila Gorsuča, pošto je republikansko vođstvo u Senatu spremno da promeni pravila kako bi sprečilo da Gorsuč bude izabran.

 

Merkli je govorio više od 15 sati završiviši jutros s poslednjim pozivom kolegama da ne glasaju za Gorsuča. Vođa republikanaca u Senatu Mič Mekonel kritikovao je protivljenje demokrata, navodeći da bi oni bili protiv i mnogo liberalnijih sudija od Gorsuča.

 

"Prosto nema načelnog razloga za protivljenje ovom izvanrednom, izvanrednom predlogu za Vrhovni sud", rekao je Mekonel. U Senatu bi sutra trebalo da dođe do končanog obračuna demokrata i republikanaca oko Gorsuča.

 

 

Očekuje se da će demokrate pokušati da blokiraju Gorsučov izbor, ali je Mekonel najavio promenu pravila u Senatu kojim će potrebna većina od 60 senatora biti smanjena na prostu većinu od ukupno 100 članova Senata u kojem republikanci imaju 52 glasa plus i potpredsednika SAD Majka Pensa koji formalno predsedava gornjim domom Kongresa.

 

Trenutno 44 demokratskih senatora planira da glasa protiv Gorsuča, što je po sadašnjim pravilima dovoljno da spreče njegov izbor. Mada je Gorsuč prilično konzervativan sudija, demokrate bi verovatno pokušale da blokiraju svaki predlog predsednika Trampa za mesto u Vrhovnom sudu koje je upražnjeno u februaru prošle godine kada je umro konzervativni sudija Antonin Skalija.

 

Prethodni predsednik Barak Obama je predložio novog sudiju, ali su republikanci blokirali njegov izbor s obrazloženjem da čekaju rezultate predsedničkih izbora u novembru.

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...