Najnovije vesti

ŠTA DA OČEKUJEMO POSLE NAPADA U SIRIJI: Odluka Trampa mogla bi da stvori 5 NEPOSREDNIH RIZIKA!
Foto: Profimedia

Analiza CNN-a

ŠTA DA OČEKUJEMO POSLE NAPADA U SIRIJI: Odluka Trampa mogla bi da stvori 5 NEPOSREDNIH RIZIKA!

Planeta

Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da danas napadne vazduhoplovnu bazu u Siriji, gde i Rusija ima vojnih resursa, mogla bi da stvori pet neposrednih rizika, navodi Si-En-En (CNN).

Kako se navodi na sajtu američke tv mreze, najveći neposredan rizik je nastavak takozvanog "sirijskog prokletstva", jer se ratovi obično završavaju čim se zaraćene strane zamore ili im ponestane para i boraca, što nije slučaj u Siriji.

Sirija je doživela scenario da se redovno pojavi još jedna strana spremna da uskoči na ratište, zbog čega je građanski rat ušao u šestu godinu. U slučaju režima to je bio Hezbolah, potom Iran, pa iračka milicija i Rusija. Sa pobunjeničke strane pojavile su se Turska, pa Zapad, neke Zalivske zemlje, Al Kaida, Islamska država i opet Turska, navodi Si-En-En.

Ukoliko se ovaj napad ne završi na jednom dejstvovanju po sirijskoj vazduhoplovnoj bazi, javlja se rizik da se na ratištu pojavi još jedna grupacija spremna za sukob.

Si-En-En objašnjava da će kontinuirani napadi SAD protiv vojnih položaja Vojske Sirije dati šansu pobunjenicima da naprave pomak i zauzmu nove teritorije, što bi dodatno produžilo šestogodišnji konflikt. Napad SAD na vazduhoplovnu bazu u Siriji dobio je podršku ključnih zapadnih saveznika, Britanije, Francuske i Turske, a takvo jedinstvo nije viđeno već godinama.

Problem je što to može stvoriti iluziju da se pojavilo rešenje problema, međutim, 59 krstarećih raketa, koliko je i ispaljeno u napadu, teško će promeniti bilo šta u Siriji sem da postignu kontraefekat.

Predsednik Sirije Bašar Al Asad bi mogao da odgovori na napad istom merom. S obzirom na to da je do sada uočen šablon da uvek odgovara na provokacije, postoji i mogućnost da će tako uraditi i u slučaju ovog napada.

Možda odgovor neće podrazumevati otvoren napad na vojsku SAD, ali može se desiti da manje borbene grupe izvrše napade na lakše mete SAD u regionu. Zapad je već optužio Asada da je zbog loših odluka došlo do navodnog napada hemijskim oružjem u gradu Idlibu na severu Sirije, a niko ne garantuje da se takve "loše odluke" ne mogu ponoviti i u drugim situacijama, piše na sajtu Si-En-En-a.

Damask je napravio lošu procenu neiskusnog predsednika SAD, pomislivši da će biti previše ometen da odgovori na napad u Idlibu ili da će se previše fokusirati na svoju izolacionističku politiku. Problem je da ovakav pristup Trampa uopšte ne postigne željeno dejstvo nad Damaskom, jer ako SAD kao samoproklamovani moralni autoritet sveta napadne jednom i tom prilikom Asadov režim izgubi vazduhoplovnu bazu - to je za Asada prihvatljiv ishod, navodi Si-En-En.

S obzirom na to da je cilj Moskve u sirijskoj intervenciji bio da utemelji Rusiju kao moćnog igrača na globalnom nivou, Rusija mora prikaldno da odgovori na to što je vazduhoplovna baza u kojoj su imali vojnih resursa sravnjena sa zemljom.Ne mora da znači da će Rusija odgovoriti vojskom, ali je poznato da je predsednik Rusije Vladimir Putin majstor da odigra neočekivane poteze protiv svojih suparnika, ocenjuje Si-En-En.

(Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...