(VIDEO) ZLIKOVCI POD MASKOM HEROJA: Beli šlemovi lažirali spasavanje dece u Siriji
Foto: Printscreen YouTube

Još dobili i Oskara

(VIDEO) ZLIKOVCI POD MASKOM HEROJA: Beli šlemovi lažirali spasavanje dece u Siriji

Planeta -

Članovi organizacije "Švedski lekari za ljudska prava" sproveli su istragu u okviru koje su zaključili da su predstavnici Belih šlemova simulirali spasavanje ranjene dece u Siriji - devojčicu sa naslovne fotografije su tri puta spasavali različiti aktivisti te "spasilačke" organizacije.

Do ovog zaključka organizacija je došla na osnovu analize video-snimaka koje su objavili Beli šlemovi, uključujući i video-zapise snimljene tokom hemijskog napada u Sarminu u martu 2015. godine, navodi Indikter pozivajući se na medicinski izveštaj.

Tako, na primer, stručnjaci ističu da se na jednom snimku vidi kako "spasilac" ubada u srce deteta iglu šprica, ali pritom ne pritiska klip, dakle dečaku ništa na kraju nije ubrizgano. Štaviše, stručnjaci smatraju da je maloletni pacijent, ukoliko već nije bio mrtav u trenutku snimanja, "mogao da umre zbog postupka davanja injekcije".

Ovoj deci Beli šlemovi su
Ovoj deci Beli šlemovi su "spasavali" živote (Foto: Printscreen YouTube)

Na drugom snimku članovi organizacije skrenuli su pažnju da je troje dece, koja su bila podvrgnuta "proceduri spasavanja života", na kraju je umrlo, ali su zaključci Belih šlemova da su deca poginula od trovanja hlorom osporeni medicinskim izveštajima nezavisnih lekara.

Snimljene "žrtve hemijskog napada", prema zaključcima britanskih stručnjaka, mogle su biti pod dejstvom opijata i, po svemu sudeći, polako su umirale upravo od predoziranja narkotičkim supstancama.

Ranije je film "Beli šlemovi" osvojio Oskara za najbolji dokumentarni kratkometražni film. U filmu se hvali rad aktivista istoimene spasilačke organizacije.

Protest u Damasku: Žena drži natpis na kom piše
Protest u Damasku: Žena drži natpis na kom piše "Beli šlemovi ne osećaju hemijske napade ?!" (Foto: Reuters)

Prema navodima RT, ova organizacija ima spornu reputaciju: sumnja se da su njeni članovi povezani sa teroristima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track