(VIDEO) ŽIVOT MALENE PREPUN JE BOLA: Do prve godine imala čak 100 preloma kostiju, ali ipak se smeje
Foto: Printscreen Youtube

Hrabro dete

(VIDEO) ŽIVOT MALENE PREPUN JE BOLA: Do prve godine imala čak 100 preloma kostiju, ali ipak se smeje

Planeta -

Hrabra devojčica Zoe pati od teške bolesti zbog koje joj pucaju kosti u telu, a do prvog rođendana imala je preko 100 preloma. Uprkos svemu, ona je vesela pozitivna i nasmejana.

Zoe Laš (6) imala je prelom skoro svake kosti u svom telu a maltene je umrla nakon što su joj kosti u vratu počele da slabe. Zoe ima retku bolest, kosti su joj toliko slabe i osetljive da mogu da "puknu na vetru".Obično kijanje može da rezultira slomljenim rebrom, dok pad može biti smrtonosan. Prve kosti Zoe je slomila još dok je bila u majčinoj utrobi, ključnu kost slomila je tokom poroda, a do prvog rođendana slomila preko 100 kostiju.

Njena majka Čelzi (27), zatrudnela je sa 20 godina. Lekari su joj savetovali da ode na pobačaj jer su otkrili da ima osteogenesis imperfektu, naslednu bolest vezivnog tkiva, koja se klinički odražava prelomima kostiju, raznim deformacijama kostura kao i osteoporozom.

Bolest je vrlo retka i javlja kod jednog od 15.000 novorođenčadi. Ne postoji lijek za osteogenesis imperfektu, ali postoje razni tretmani koji olakšavaju život.Tretmani se temelje na jačanju mišićne snage i kontrolisanju simptoma. Kod teških oblika roditelji imaju mogućnost odluke o prekidu trudnoće iz medicinskih razloga. Čelzi i nezin suprug Kurtis, nisu poslušali savete lekara o abortusu.

"Lekar je rekao da neće preživeti porođaj, ali evo spremamo se za proslavu njeznog sedmog rođendana", rekla je Zoina majka Čelzi.

Briga za Zoe i tretiranje njenih slomljenih kostiju postala je svakodnevica za njene roditelje, Čelzi i Kurtisa. "Zoe je slomila kosti toliko puta da smo prestali da brojimo oko stotog puta, pre njezinog prvog rođendana jer je postalo besmisleno", rekao je Zoein otac Kurtis, inače hirurški tehnolog.

Zoe ide na fizikalne terapije zbog čega su njeni mišići snažniji a počeli su i da štite kosti, što znači da su lomovi i frakture ređi nego što su pre bili. U njene udove stavljene su gvozdene šipke, a 2016. imala je operaciju vrata kako bi joj se stabilizovala kičma. Na vratu ima poseban gvozdeni ovratnik, kog će joj skloniti krajem meseca.Uprkos njenom teškom životu, Zoe je kao i svako dete vesela i uživa u život, voli da peče kolače, voli da crta i igrati se sa svojim mlađim bratom Feliksom (3).

"Zoe ne primećuje nikakvu razliku u odnosu na ostalu decu, koja tu razliku primećuju. Ona će se sprijateljiti sa svakim koga sretne. Nikad ne bih menjala odluku koju sam donela kad su mi savetovali da abortiram, ona je moje i Kurtisovo prvo dete i volimo je. Nadam se da će Zoe imati iste mogućnosti kao i drugi a nadam da će biti srećna", ispričala je njena majka..

Njenim roditeljima danas je puno lakše jer kako kažu može da im kaže da li je boli nešto ili da li joj treba neka pomoć.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track