NA SAMITU G7 RUSIJA OPET NA TAPETU: Hoće da ubede Putina da je Asad "otrovan"
Foto: Fonet/AP 21 Okt 2015

Ko o čemu...

NA SAMITU G7 RUSIJA OPET NA TAPETU: Hoće da ubede Putina da je Asad "otrovan"

Planeta -

Ministri spoljnih poslova sastali su se danas na samitu grupe G7 u italijanskom gradu Luka kako bi poslali "jasnu i koordinisanu poruku" Rusiji o svom stavu o Siriji.

Ministar spoljnih poslova Britanije Boris Džonson rekao je da je predsednik Sirije Bašar Al-Asad "otrovan", dodajući da je vreme da se predsednik Rusije Vladimir Putin suoči sa istinom o tiraninu kojeg podržava.

"Moramo dati do znanja Putinu da je prošlo vreme kada je mogao da podržava Asada", rekao je Džonson, naglasivši da Putin "oštećuje" Rusiju time što podržava Asada.

Takođe je zamolio Rusiju da uradi sve što je u njenoj moći kako bi se postigao politički dogovor i da sarađuje sa međunarodnom zajednicom da se prošlonedeljni događaji nikada ne ponove. Na dnevnom redu će verovatno biti teme u vezi sa Sirijom i prošlonedeljnim navodnim napadom hemijskim oružjem, Libijom, Iranom i Ukrajinom, ali i u vezi s odgovorom Vašingtona na napad u Siriji, navodi AFP.

Iran i Severna Koreja kritikovali su napad SAD na Siriju krstarećim raketama, a premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da su SAD bile na korak od rata sa Rusijom. SAD su u nedelju poručile Rusiji da "obuzda" režim u Siriji, ocenivši da bi dalji napadi hemijskim naoružanjem bili "veoma štetni" za njihov odnos, podsetivši, između ostalog, da mirovni pregovori nisu mogući dok je Asad na mestu predsednika.

Državni sekretar SAD Reks Tilerson naljutio je Moskvu pitanjem da li je moguće da Rusija nije znala sa hemijsko oružje koje poseduje Sirija, te je pozvao Moskvu da ispuni obavezu koju je dala međunarodnoj zajednici o eliminaciji takvog oružja.

Tilerson se na kratko sastao sa ministrom spoljnih poslova Japana, Fumiom Kišidom, uoči sastanka G7. Kišida je rekao da Japan stoji iza SAD u naporima da se spreči širenje i korisćenje hemijskog oružja. Italijanski mediji prenose da je cilj sastanka da se izbegne opasna vojna eskalacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track