Leteći Valenda prepešačio Nijagarine vodopade
Foto: REUTERS

Hod po žici

Leteći Valenda prepešačio Nijagarine vodopade

Planeta -
Nik Valenda prvi je čovek na svetu koji je prešao granicu između SAD i Kanade, hodajući po žici
1 / 5

NIJAGARINI VODOPADI - Hazarder po imenu Nik Valenda (Nick Wallenda) postao je prvi čovek na svetu koji je prešao Nijagarine vodopade, to jest granicu između SAD i Kanade, hodajući po žici.

Valenda, potomak slavne porodice Leteće Valende, čiji članovi sedam generacija rizikuju živote u ekstremnim poduhvatima, prepešačio je 550 metara žice razapete između dve države dok je daleko ispod njega arlaukala voda, podižući izmaglicu.

"Osećam se kao da sam upravo na sedmom nebu", rekao je Valenda novinarima pošto je kročio na kanadsko tle, ostvarivši poduhvat o kojem maštao od detinjstva. Njegovo hodanje po žice je posmatralo oko 112.000 ljudi sa obe strane vodopada, a sve je uživo prenosila televizija, pa je gledalaca bilo mnogo više. Valenda, koji je ravnotežu održavao uz pomoć štapa, rekao je da ga je "sa svih strana" šibao vetar, a da je izmaglica bila tako gusta da je morao stalno da trepće kako bi mogao da vidi.

"Nije bilo šanse da se usredsredim na pokrete žice. Ako bih pogledao dole, u žicu, na sve strane bih video vodu koja se kreće, a ako bih podigao pogled, ispred nosa bi mi šibala gusta izmaglica. Prema tome, bio je to vrlo jedinstven, uvrnut osećaj", rekao je Valenda. Dok je hodao iznad vodopada, molio se glasno i smireno. Do sada niko nije prelazio Nijagarine vodopade direktno iznad grotla.

Bilo je hazardera koji su hodajući po žici prešli reku Nijagaru, ali dalje odatle, nizvodno, pri čemu se poslednji pokušaj odigrao još 1896. godine.

Porodica Valenda potiče iz Austro-Ugarske, i njeni potomci su putovali svetom kao trupa akrobata, žonglera, umetnika na trapezu i dresera životinja.

Leteće Valende su za sedam generacija doživele dva smrtna slučaja tokom opasnih podviga. Poslednji je poginuo porodični patrijarh Karl Valenda, Nikov pradeda, što se dogodilo 1978. godine u Portoriku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track