RAT PROTIV HRIŠĆANSTVA: Za sedam godina čak 33 napada na pravoslavne crkve u Egiptu!
Foto: AP

Džihad

RAT PROTIV HRIŠĆANSTVA: Za sedam godina čak 33 napada na pravoslavne crkve u Egiptu!

Planeta -

U proteklih sedam godina u Egiptu su izvedena najmanje 33 napada na crkve, najčešće koptske hrišćanske zajednice koja čini deset odsto od ukupno blizu 90 miliona stanovnika Egipta.

Egipat je na leto 2013. godine postao poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je eskalirala vojnim udarom kojim je sa vlasti svrgnut prvi demokratski izabrani predsednik te zemlje Mohamed Morsi, a na vlast je došao dotadašnji načelnik Generalštaba vojske Abdel Fata el-Sisi.

Politička i bezbednosna kriza u Egiptu uveliko je zasenila napade na crkve u toj zemlji, a aktuelni predsednik Sisi je sinoć proglasio tromesečno vanredno stanje i najavio odlučnu borbu protiv terorista. Samo proglašenje vanrednog stanja nije doneseno u skladu sa ustavnom odredbom koja predviđa i odobrenje parlamenta, a Sisi tvrdi da želi da se što pre obračuna sa teroristima i stranim plaćenicima koji žele destabilizaciju Egipat, penela je agencija Anadolija.

Spaljena crkva, Foto: AP
Spaljena crkva, Foto: AP

Tokom masovnih demonstracija 14. avgusta 2013. godine istog dana je širom Egipta zapaljeno ili na drugi način uništeno najmanje 26 crkava. Juče su u dva odvojena teroristička bombaška napada na koptsku crkvu St. George u Tantau i katedralu St. Mark u Aleksandriji ubijene najmanje 43 osobe, a to je ponovo na dnevni red stavilo česte napade na crkve u toj zemlji.

Bombaša samoubicu policija je sprečila u nakani da uđe u koptsku katedralu u Aleksandriji, nakon čega je aktivirao eksploziv ispred crkve i ubio najmanje 16, a ranio 41 osobu. U katedrali se održavala misa povodom hrišćanskog praznika povodom ulaska Isusa Hrista u Jerusalem koju je u prisustvu stotina vernika predvodio koptski papa Tavardos II.

Kairo, Foto: Profimedia
Kairo, Foto: Profimedia

Nekoliko sati ranije na severu Egipta u gradu Tanta izveden je bombaški napad u koptskoj crkvi, a tom prilikom je ubijeno najmanje 27, a ranjeno je 78 vernika. Policajac koji je zaustavio bombaša samoubicu na ulazu u katedralu u Aleksandriji sprečio je još tragičniji ishod jučerašnjih napada za koje je odgovornost preuzela teroristička organizacija ISIL.

Savet bezbednosti sinoć je najoštrije osudilo napade na crkve u Egiptu i pozvalo članice UN-a na saradnju sa egipatskim vlastima u borbi protiv terorizma.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: Šta Vučić kaže o protestima?

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track