DEFINITIVNO PROTERAN: Stupio na snagu zakon protiv Soroševog univerziteta
Foto: Profimedia

A sad adio

DEFINITIVNO PROTERAN: Stupio na snagu zakon protiv Soroševog univerziteta

Planeta -

Mađarski predsednik Janoš Ader potpisao je predlog zakona koji bi mogao da dovede do zatvaranja Centralnoevropskog univerziteta (CEU), čiji je osnivač milijarder Džordž Soroš, uprkos pozivima da to ne učini tokom protesta u Mađarskoj i inostranstvu.

Time je zakon zvanično stupio na snagu. Ader je u saopštenju, koji je objavila državna agencija MTI, ocenio da se izmenom zakona o visokom obrazovanju „ne krši sloboda učenja ili predavanja, zagarantovana Ustavom Mađarske“. Više hiljada ljudi protestovalo je u nedelju u Budimpešti protiv zakona, pozivajući Adera da ga ne potpiše i da uloži veto na novi zakon, podseća AFP.

U zakonu se CEU ne pominje, ali univerzitet, koji je registrovan u SAD, sebe vidi kao „glavnu metu“ novog zakona i upozorava da bi mogao da bude zatvoren. Prema novim pravilima, koji su poslanici usvojili u utorak prošle nedelje, institucijama čije je sedište izvan EU zabranjuje se da nagrađuju mađarske diplomce bez dogovora između nacionalnih vlada.

Od njih se, takođe, zahteva da otvore kampus i fakultete u svojoj matičnoj zemlji, što su uslovi koje CEU ne ispunjava. Zakonu se protive brojni akademici u Mađarskoj i inostranstvu, kao i Vašington i Brisel.

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je ranije Centralnoevropski univerzitet za izdavanje lažnih diploma i kršenje mađarskih zakona, što ta visokoškolska ustanova negira.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track