DRAMATIČAN PREOKRET: G7 batalila ratnu retoriku i odustala od novih sankcija protiv Rusije i Sirije
Foto: AP

Čeka se kraj istrage

DRAMATIČAN PREOKRET: G7 batalila ratnu retoriku i odustala od novih sankcija protiv Rusije i Sirije

Planeta -

Ministri inostranih poslova grupe zemalja G7 danas se nisu dogovorili o novim sankcijama protiv Rusije i Sirije, iako se to moglo naslutiti iz pojedinih izjava pre sastanka.

Ministri su tražili zajednički stav o sirijskom konfliktu, pre nego što američki državni sekretar odleti u Rusiju da pokuša da ga ubedi Vladimira Putina da odustane od sirijskog saveznika Bašara Asada.

Članov G7 su se složili da nema rešenja za sirijsku kriziu sa Asadom na vlasti ali nije raspravljano o novim sankcijama za Rusiju i Siriju.

"Sankcije protiv Rusije i Sirije neće biti uspostavljene dok se ne uradi istraga očiglednog hemijskog napada od prošle nedelje", izjavio je britanski izvor.

Članovi G7 grupe vodećih industrijalizovanih zemalja dogovorili su da odlože odluku o sankcijama dok ne bude "neoborivih dokaza" za navodni hemijski napad.

ALFANO: BILO BI POGREŠNO IZOLOVATI RUSIJU

Ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alfano izjavio je danas da "nema konsenzusa" među državama članicama G7 oko uvođenja novih sankcija Rusiji zbog njene podrške sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.

Ideju o uvođenju novih sankcija Rusiji izneo je šef britanske diplomatije Boris Džonson, podsetio je Alfano. On je, međutim, ocenio da bi "bilo pogrešno" da se Rusija izoluje ili satera u ćošak, prenosi AP.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero takođe je rekao da "pitanje dodatnih sankcija jedva da je pomenuto na sastancima".

(BBC)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14h UŽIVO: Šta je Tomislav Nikolić poručio studentima koji protestuju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track