HTEO DA KAZNI PUTINA, PA OSTAO BEZ ZUBA: Evo šta rade Borisu Džonsonu zbog neuspeha na G7!
Foto: Reuters

Novi gaf britanskog šefa diplomatije

HTEO DA KAZNI PUTINA, PA OSTAO BEZ ZUBA: Evo šta rade Borisu Džonsonu zbog neuspeha na G7!

Planeta -

LONDON - Odbijanje predlloga britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona za uvođenje dodatnih sankcija Rusiji i Siriji na današnjem sastanku G7 poslednji je u nizu udaraca koji bivšeg učesnika kampanje za izazak Velike Britanije iz EU vraćaju unazad u njegovim naporima da postane politički važna ličnost, navodi AFP.

Agencija podseća da je odluka doneta na današnjem sastanku u Italiji usledila nakon što je Džonson u subotu otkazao planiranu posetu Rusiji što je izgledalo kao da time uzmiče pred državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom koji je u posetu Moskvi stigao danas.

"Boris Džonson je ostao bez zuba", napisao je kolumnista Martin Ketl o ovom kontzervativnom političaru u tekstu za levici nakloneni "Gardijan".

Prema Ketlu, ne postoji "nijedan snažan dokaz" da se britanska premijerka Tereza Mej "oslanja na njega kada su u pitanju velike stvari".

AFP navodi da britanski listovi nisu imali nimalo milosti prema Džonsonu, nekadašnjem novinaru poznatom po neuglednoj frizuri, u reakcijama na njegovo otkazivanje posete Moskvi, iako su mnogi u njemu do prošle godine videli favorita za preuzimanje premijerske funkcije.

"Mejl on sandej" je citirao komentar iz Rusije u kojem je Džonson nazvan američkom "pudlom", dok je "Tajms" prikazao aktuelnog šefa Forin ofisa kao psa sa okovratnikom u boji britanske zastave kako čeka ispred prostorije u kojoj se održava sastanak SAD i Rusije

Navodi se da su mnogi ocenili da Džonson odluku nije mogao da donese bez podrške same Mejove.

Ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alfano izjavio je danas da "nema konsenzusa" među državama članicama G7 oko uvođenja novih sankcija Rusiji zbog njene podrške sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu. Ideju o uvođenju novih sankcija Rusiji izneo je šef britanske diplomatije Boris Džonson, podsetio je Alfano.

On je, međutim, ocenio da bi "bilo pogrešno" da se Rusija izoluje ili satera u ćošak, prenosi AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track