OSUDA ASADA NA MALA VRATA: Evo šta sadrži predlog rezolucije predstavljen Savetu bezbednosti
Foto: AP Okt 2015

Ne odustaju

OSUDA ASADA NA MALA VRATA: Evo šta sadrži predlog rezolucije predstavljen Savetu bezbednosti

Planeta -

SAD, Velika Britanija i Francuska žele da Savet bezbednosti UN ojača svoju podršku međunarodnoj istrazi o smrtonosnom napadu hemijskim oružjem u sirijskoj provinciji Idlib, i predlažu revidirani nacrt rezolucije, sličan tekstu koji su prosledili članicama SB prošle nedelje, a u kome osuđuju napad u Idlibu i primoravaju sirijsku vladu da sarađuje sa istražiteljima.

Diplomate navode da bi revidirani nacrt rezolucije mogao narednih dana da bude stavljen na glasanje, prenosi Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.

"Ne možemo da odustanemo i moramo da nastavimo da pokušavamo da usvojimo tekst kojim bi se osudio napad i da tražimo temeljnu istragu", izjavio je francuski ambasador pri UN Fransoa Delatre novinarima.Za taj napad zapadne sile krive sirijskog predsednika Bašara el Asada, a sirijska vlada je odbacila te optužbe.

Prošle nedelje, Rusija, koja je jedna od pet članica SB koja ima pravo veta, nacrt rezolucije nazvala je "neprihvatljivim i neopravdanim". Napad u provinciji Idlib već istražuje Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW), a ukoliko utvrde da je ta vrsta oružja korišćena, onda će OPCW i UN zajednički pokušati da utvrde ko je odgovoran za taj incident.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track