SUMNJALI DA JE RUSKI AGENT: FBI nadzirao Trampovog savetnika u kampanji
Foto: Reuters, Printscreen

Skandalozno

SUMNJALI DA JE RUSKI AGENT: FBI nadzirao Trampovog savetnika u kampanji

Planeta -

Federalni istražni biro (FBI) dobio je prošle godine tajni sudski nalog da prati komunikacije Kartera Pejdža, savetnika tadašnjeg predsedničkog kandidata Donalda Trampa, u okviru istrage o mogućoj umešanosti Rusije u izbornu kampanju, objavio je Vašington post.

Pozivajući se na neimenovane bezbednosne zvaničnike, američki list piše da su FBI i Ministarstvo pravde dobili nalog jer je postojala osnovana sumnja da je Pejdž bio ruski agent.

"Ovo je do sada najjasniji dokaz da je FBI imao razloga da veruje da je tokom predsedničke kampanje 2016. Trampov savetnik bio u kontaktu s ruskim agentima. Takvi kontakti su sada u centru istrage da li je kampanja koordinisana s ruskom vladom da bi izbori bili preokrenuti u Trampovu korist", navodi Vašington post.

Foto: Facebook printscreen
Foto: Facebook printscreen

Zvaničnici su rekli da je istraga pokušaja Rusije da utiče na američke izbore počela u julu. Pejdž, koji za sada nije optužen ni za šta, negirao je da je imao neprikladne odnose s Rusijom.

"Ovo potvrdjue sve moje sumnje o nepravednom, politički motivisanom vladinom nadzoru. Nemam ništa da krijem", rekao je Pejdž u inervjuu u utorak.

Pejdž je bio savetnik za spoljnu politiku u Trampovom izbornom štabu, a ranije je radio kao investicioni bankar u Moskvi. Direktor FBI Džejms Komi je prošlog meseca izjavio da se u okviru istrage mogućeg ruskog mešanja u izbore ispituje i "priroda svih veza pojedinaca povezanih s Trampovom kampanjom i ruske vlade".

Značka FBI, ilustracija (Foto: Profimedia)
Značka FBI, ilustracija (Foto: Profimedia)

U zahtevu za izdavanje naloga za praćenje Pejdža, podnetom na osnovu Zakna o stranom obaveštajnom nadzoru (FISA), navedeni su razlozi zbog kojih se veruje da je Pejdž bio agent ruske vlade i da je namerno bio uključen u obaveštajne aktivnosti u ime Rusije.

Prema rečima neimenovanih zvaničnka, u zahtevu su, izmedju ostalog, navedeni kontakti koje je Pejdž imao s ruskim operativcem u Njujorku 2013, navodi Vašington post. Pejdž je u julu prošle godine posetio u Moskvu, gde je održao govor u Novoj ekonomskoj školi. Tom prilikom je oštro kritikovao politiku Vašingtona prema Rusiji. Trampovi savetnici tvrde da američki predsednik tokom kampanje nije imao nikakve poslove s Pejdžom i da je njegova uloga bila neformalna.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track